Читај ми!

Брнабић: Ситуација на КиМ ужасна, провокације Куртија дешавају се свакодневно

Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је да се провокације Приштине и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија сада дешавају готово на свакодневном нивоу и указала да покушавају да испровоцирају српски народ, дестабилизују ситуацију и да је све што раде супротно Бриселском споразуму.

Ана Брнабић је, након пуштања у рад магацина компаније "Japan Tobacco International" у Сенти, а одговарајући на питања новинара, казала да је данас ситуација на Косову и Метохији иста. 

Како каже, не ради се више ни о томе каква је ситуација због барикада и притисака да се уклоне без икаквог разумевања и размишљања због чега су Срби били приморани да их поставе, већ Курти и Приштина свакодневно провоцирају. 

"Чак их има и више у једном дану, оду наоружани до зуба у Зубин Поток и Митровицу у једном дану, упадну насилно у општину, покушавају да испровоцирају српски народ, да дестабилизују ситуацију и све што раде је супротно Бриселском споразуму. Шта год да се деси, нема реакције ЕУ", истакла је премијерка.

Додаје да реакције ЕУ нема ни на хапшење Дејана Пантића, ни на упад косовске полиције на север, упад са дугим цевима у северну Косовску Митровицу, пре два месеца илегално брутално одузимање приватне имовине, хапшење, малтретирање, осуде Срба без доказа, суђење Србима у Приштини...

"Ниједну реакцију ЕУ нисмо видели", истиче премијерка додајући да нема реакције ни на то што је Курти рекао да му не пада на памет да формира Заједницу српских општина, "што значи да за њега Бриселски споразум не постоји".

"Срби онда изађу на барикаде, па дајте, погледајте шта се дешава, па видите како нам изгледа свакодневни живот, упали су и у вртић и ништа не кажете, а кажете барикаде су супротне Бриселском споразуму, одмах да сте их уклонили. На шта то личи? Ситуација на КиМ је ужасна и сваки дан је исто", наглашава Брнабићева. Упитала је зашто су јуче косовске снаге упадале на Газиводе, малтретирале човека, цепали заставе, као и зашто се Кфор није огласио, нити ЕУ.

О изјави Бербокове 

Коментаришући изјаву немачке министарке Аналене Бербок да је неприхватљиво то што Београд каже да ће се позовати на Резолуцију 1244, Брнабићева је упитала шта је онда прихватљиво.

"Није прихватљива Резолуција 1244, није Бриселски споразум, није Вашингтонски споразум, Курти не поштује ни свој устав, па шта је прихватљиво?", рекла је премијерка и позвала све да погледају саопштење Г7 у којем је позив да за све кризе било где у свету мора да се поштује релевантна резолуција. Истиче да само у случају Србије и КиМ нема позивања на Резолуцију Савета безбедности УН, већ супротно томе.

"Имате кршење од свих земаља из Г7 и позиве за друге земље и Србију да и сами прекрше. Како ми да знамо коју резолуцију УН да поштујемо, а коју никако не смемо да поштујемо? За Либију поштујте, кажу, а за Србију никако. Какви су то дупли стандарди, како мислите да имамо мир у свету ако су довели до апсурда", казала је Брнабићева.

Премијерка је рекла да ће касније у току дана објавити неке ствари које показују како изгледа живот Срба и других неалбанаца на КиМ и то само од 1. децембра.

Каже да се ЕУ огласила само када су Срби нешто урадили, који су и то, како каже и урадили да би скренули пажњу међународној заједници на кршење основних људских права. Ситуација на Косову и Метохији је таква да се сваког дана се долази на ивицу ратних сукоба, каже премијерка и додаје да Србија и Срби на КиМ једино и само они желе мир и стабилност.

Али, како каже, када не можете децу да одведете у вртић и не знате да ли су безбедни, не зна шта може да се очекује од Срба на КиМ. Замолила је ЕУ само да погледа шта се тим људима дешава свакога дана и упитала где је Дејан Пантић, за којег се не зна где је 38 сати.

"То је срамота, скандал. Борићемо се и морамо некако да се изборимо за мир", закључила је премијерка.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво