Читај ми!

Грубјешић: САД бациле сенку на европску улогу у дијалогу, помоћ стиже из најмоћнијих држава ЕУ

Посета председнице владе Ане Брнабић Косову и Метохији изузетно је важна, нарочито у овом тренутку, каже за РТС Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику, која истиче да ће Срби са Косова и Метохије поруке премијерке добро памтити. Писмо Макрона и Шолца с једне види као притисак, а са друге као жељу Европе да буде активније укључена у дијалог у тренутку када учешће САД баца сенку на европску улогу у преговорима.

Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику рекла је да су Срби на Косову и Метохији од премијерке, која је боравила у Косовској Митровици, Звечану и Лепосавићу, чули да ће Србија бити уз њих, те да је важно сачувати мир и стабилност.

Истиче да је тренутак посете изузетно важан.

"Оставили смо иза себе моменте када је претило да ће доћи до инцидената и након тога постигнут је договор о личним документима", рекла је Грубјешић у Дневнику РТС-а.

Истиче да је у контексту онога око чега нема компромиса - регистарских таблица, важан и долазак Мирослава Лајчака, али и двојице саветника француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца.

"Да би се видело постоји ли ту простор за договор и компромис", рекла је Грубјешић.

Истиче да је писмо Шолца и Макрона председнику Александру Вучићу и Аљбину Куртију с једне стране притисак, а са друге стране жеља Европе да буде активније укључена у преговоре, у тренутку када је европска улога у дијалогу пала у сенку са видно активнијом улогом Сједињених Америчих Држава.

"Закључак је да Лајчак не може сам", каже Грубјешић и истиче да помоћ стиже из две најмоћније европске државе.

Сматра и да се позивање на спремност да се доносе тешке одлуке овог пута односи на Приштину, те да напретка у дијалогу не може бити док се не формира ЗСО.

среда, 29. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије