Читај ми!

Лајчак са саветницима Макрона и Шолца ове недеље у Београду и Приштини – шта се очекује од посете

Европски посредник у дијалогу Београда и Приштине Мирослав Лајчак 9. септембра поново долази у оба града. Овог пута у новом друштву, са саветницима француског председника и немачког канцелара. Из Европске комисије је најављено да је циљ посете да се истраже могућности за напредак у преговорима.

Готово идентична писма стигла су на две адресе – у Београд и Приштину. Аутори су француски председник Макрон и немачки канцелар Шолц. Од Александра Вучића и Аљбина Куртија очекују, како наводе, спремност да донесу тешке одлуке.

Колумнисткиња Недељника Љиљана Смајловић сматра да је то врста притиска, без обзира на учтив тон.

"Када ви предложите оперативца високог ранга из кабинета председника или премијера, ко ће да одбије да прими личног изасланика двојице најважнијих лидера у Европи. Са друге стране, то је врста притиска јер су то високорангирани људи. ЕУ већ има неколико људи који посредују, Вашингтон има човека. Овде се број бабица повећава", указује Смајловићева.

Именовање искусних дипломата Јенса Плетнера и Емануела Бона, познаваоци прилика доводе у везу са ратом у Украјини и порастом руског утицаја на Балкану.

"То је процес где се улог у глобалним политичким дешавањима повећава. Добро је што сада имамо људе који су на високим позицијама, зато што јако пуно има чиновника који гледају ствари из свог угла. Сада добијамо двојицу људи који боље познају ствари. Што је важније, ближи су људима који одлучују. Не верујем да ће само именовање моћи да реши ствар", наводи бивши амбасадор у Немачкој и Великој Британији Огњен Прибићевић.

О решењима које Париз и Берлин очекују, говорила је премијерка Србије.

"Никада нисмо бежали од тешких одлука, доносили смо их када смо мислили да су у интересу Србије и наших грађана. Та адреса није у Београду, та адреса је у Приштини", наводи Ана Брнабић.

Приштина је 31. октобар означила као рок за пререгистрацију српских таблица у јужној покрајини. Управо таблице могле би да буду први задатак којим би се бавила двојица дипломата.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво