Читај ми!

Амбасадор Египта: Историјска посета председника Ел Сисија Србији

Посета председника Египта Абдела Фатаха ел Сисија, који ће данас после подне допутовати у Србију, биће историјска, јер 35 година шеф египатске државе није боравио у Београду, па се очекује да допринесе великом пробоју у билатералним односима и трговини између две земље, изјавио је за Танјуг амбасадор Египта у Србији Басел Салах.

Амбасадор Басел Салах је нагласио да Србија и Египат имају одличне односе још од времена када су председници Гамал Абдел Насер и Јосип Броз Тито основали Покрет несврстаних, подсећајући да билатералне посете шефа египатске државе Србији није било од посете Хоснија Мубарака у јулу 1987. године.

"Председник Ел Сиси је веома срећан и задовољан што долази у ову посету. То је посета која се није реализовала 35 година", рекао је Салах.

Он је навео да ће у фокусу разговора двојице председника бити развој билатералне сарадње, трговина, увоз, извоз и инвестиције.

"Постоји много простора за развој билатералне сарадње, а посебно имајући у виду да је Србија највећа земља на Западном Балкану, па тако и капија за извознике из Египта у овај део света. Такође, Египат, као највећа земља на афричком континенту, може да буде улазница српским извозницима у Африку", поручио је Салах.

Египатски амбасадор додаје да ће на билатералном нивоу предмет разговора бити и сарадња на у области информационих технологија, пољопривреде, трговине, здравства, нано-технологија, туризма, заштите животне средине.

Салах је подсетио да ће Египат бити домаћин COP27 састанка Уједињених нација, посвећен заштити животне средине и климатским променама, што ће такође бити једна од тема разговора двојице председника.

Египат планира да купује пшеницу из Србије 

На питање како две земље могу да помогну једна другој у време глобалне кризе, Салах је нагласио да је рат у Украјини натерао цео свет да се суочи са новом врстом нетрадиционалних претњи, попут несташице хране, пшенице, кукуруза, сунцокретовог уља, индустријског гаса, горива...

То је, указује, натерало земље широм света да раде на диверсификацији извора снабдевања, јер су схватиле да не могу да зависе од једног или два снабдевача стратешких производа.

"Тако Египат покушава да диверсификује изворе пшенице, будући да смо раније набављали чак 80 одсто пшенице из Русије и Украјине. Сада укључујемо још шест или седам земаља у снабдевање, укључујући и Србију, која има веома квалитетну пшеницу. Већ сам разговарао са неколико српских званичника о увозу српске пшенице у Египат", рекао је Салах.

Он је приметио и да Србија ради на диверсификацији извора гаса и изградњи гасовода за течни нафтни гас и да ће у Египту, који је велики произвођач тог гаса, бити срећни ако буду могли да помогну Србији у набавци тог енергента.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара