Странка слободе и правде предлаже антикорупцијски закон

ССП је припремио текст закона који предвиђа да антикорупцијски тужилац има своју полицију, независну од министра и политичара, и да казне за функционере буду веће него што за исто дело прописује Кривични законик.

Главни одбор Странке слободе и правде представио је у Зрењанину Предлог Закона о специјалном тужиоцу за борбу против корупције јавних функционера.

Потпредседница ССП-а Мариника Тепић истакла је да је предлог написан по узору на румунску праксу и њихову некадашњу антикорупцијску тужитељку Лауру Кадруцу, саопштила је та странка.

"По закону који предлажемо, специјални антикорупцијски тужилац има своју полицију и ти агенти су одговорни само њему, а не министру унутрашњих послова и политичкој синекури па да се дешава да докази 'нестану' или се држе у фиоци док случај не застари", објаснила је Тепићева.

Такође, према предлогу, уколико су починиоци кривичног дела корупције јавни функционери, казнене одредбе повећавају се за трећину или се удвостручују у односу на казне које су Кривичним закоником прописане за иста дела.

Странка је предложила и да се антикорупцијски тужилац бави истраживањем злоупотреба фондова Европске уније, а да се судије и тужиоци терете за злоупотребу службеног положаја не само када почине конкретно дело, већ и када не чине оно што треба да чине.

"Затим, припаднике војске процесуира војни тужилац у сарадњи са антикорупцијским, али испред органа антикорупцијског, а не војног под велом тајне", навела је Тепићева.

Председник ССП-а Драган Ђилас најавио је да ће странка у наредних месец дана предложити и закон о пореклу имовине који ће се односити и на функционере, али и "на остала лица која ће бити интересантна пореским органима – од бизниса до естраде".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се