На КиМ почиње изборна кампања, Ракић поручује да се одлучује о будућности српског народа

На Косову и Метохији почиње предизборна кампања за ванредне парламентарне изборе која ће трајати десет дана. Међу пријављенима је – 20 странака, четири коалиција и један независан кандидат. Највише је албанских. Срби су пријавили три странке и једну коалицију: Српска листа, Самостална либерална странка, Партија косовских Срба и коалиција "Слобода".

Председник Српске листе, која је у последња два мандата имала највише посланика у косовској скупштини, Горан Ракић наводи за РТС да се на изборима директно одлучује о будућности српског народа на Косову и Метохији.

"Ситуација је проста, 6. октобра наши грађани својим гласом одлучују хоће ли у скупштини у Приштини имати представнике који ће се храбро борити за њихове интересе или ћемо дозволити да нас представљају миљеници Приштине који се више не скривају већ хвале подршком коју добијају од Албанаца", наводи Ракић.

Позива грађане да 6. октобра изађу на изборе и гласају за Српску листу.

"Одговорност је на сваком од нас и зато све грађане позивам на јединство и слогу јер се на овим изборима најдиректно одлучује о будућности српског народа на Косову и Метохији, али и будућности наше земље уопште", оцењује Ракић.

Истиче да би победа Српске листе дала већу снагу преговарачком тиму и председнику Александру Вучићуу наставку дијалога у Бриселу.

Додаје да су безбедност и економски услови главни изазови са којима се суочава српски народ на КиМ.

"Ми ћемо као и до сада настојати да својим деловањем унутар косовских институција да захтевамо већа издвајања за српске средине, посебно у области пољопривреде и развоја малих и великих предузећа. Наравно ту је и подршка наше државе Србије која захваљујући финансијском програму председника Вучића сада има више и снаге и могућности да помогне опстанак и останак Срба на КиМ. Са тим у вези је и потреба да Српска листа освоји свих десет мандата како би се пупчана врпца између наших институција и нашег народа на КиМ очувала", наводи председник Српске листе.

Сматра да приштински лидери немају шта да понуде својим грађанима па, како каже, посежу за паролама екстремног садржаја.

"У тренутку када приштинскилидери немају шта да понуде својим грађанима неретко посежу за јефтиним  политичким паролама екстремног садржаја – напади на Српску листу, председника Вучића", наводи Ракић.

Поручује да ће Српска листа учинити све како би се сачувао мир и безбедност грађана и предизборн процес одиграо у миру.

Косовски парламент има 120 посланичких места. Међутим, према овдашњим законима, албанска заједница моћи ће да бира 100 посланика. Од осталих двадесет десет су загарантована Србима, а десет припадницима других мањинских заједница.

Централна изборна комисија је објавила да ће право гласа имати нешто више од 1.900.000 гласача. У српским срединама на бирачким списковима је 117.808 гласача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се