Брнабић: Лазаревић је слободан човек

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да разуме реакцију званичника ЕУ поводом предавања генерала Владимира Лазаревића на Војној академији, али да због тога, како је рекла, не би требало отварати Пандорину кутију ако се узме у обзир све шта се дешава у региону.

"Разумем шта су рекли, али ово је кап у мору", навела је Брнабићева подсећајући на ослобађајућу пресуду Насеру Орићу, као и да у региону има аеродрома названих по људима који су, како каже, умрли пре него што су оптужени за ратне злочине, као и саветника који су били оптужени и осуђени у Хагу.

"Генерал Лазаревић није предавач на Војној академији, био је позван да одржи једно предавање. Подсећам да је Лазаревић добровољно отишао у Хаг, добио је пресуду, одлежао казну и данас је слободан човек", рекла је Брнабићева одговарајући на питања новинара.

Премијерка је рекла да разуме проблем који ЕУ има због Лазаревића, али да, како је рекла, не би због тога отварала још једну Пандорину кутију и поручила да је Србија толерантна и флексибилна и да се неће окретати у прошлост.

Треба спровести истрагу о тендеру у Звечану

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да надлежни органи треба да спроведу истрагу о јавној набавци камера за видео-надзор у општини Звечан 2012. године и утврде да ли је, како је навела, ''нешто спорно у том тендеру''.

''Очекујем да надлежне институције раде свој посао и влада им неће стајати на путу. Мислим да је транспарентност важна, а као председница владе не смем да се мешам у рад Тужилаштва, јер све што кажем биће протумачено као притисак'', рекла је премијерка одговорајући на питање новинара да ли ће влада скинути ознаку ''строго поверљиво'' са документације о јавним набавкама камера у вези с којима је у медијима помињан Александар Вулин.

''Мислим да је важније да надлежни органи раде свој посао и утврде како је урађена набавка него да ли ће влада скинути ту ознаку. Ако је нешто строго поверљиво, посао владе је да чува поверљивост информација'', рекла је Брнабићева.

Она је нагласила да је посао државних институција да спроведу истрагу чак иако је, како је рекла, нешто ''строго поверљиво''.

Премијерка је додала да су те ознаке честе на документима везаним за КиМ због, како је навела, специфичне политичке ситуације у којој се налази Србија.

''Молила бих сваког да има поштовање према тој заштити интереса спрског народа и државе Србије на КиМ. Видећемо да ли је неопходно да овај случај носи ознаку – строго поверљиво'', рекла је Брнабићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара