Линта: Ријасет неосновано оптужује патријарха Иринеја

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије је осудио саопштење Ријасета Исламске заједнице у Босни и Херцеговини у коме се, како истиче, неосновано оптужује патријарх Иринеј да заговара идеју Велике Србије која је проузроковала страдања милиона људи на простору бивше Југославије.

Миодраг Линта сматра да је патријарх Иринеј изјавом "где год живе Срби то је Србија" изразио своју бригу због тешког положаја у коме се налазе преостали Срби у Хрватској и Федерацији БиХ, Срби у Црној Гори, као и своју бригу због, како наводе, сталних притисака на Републику Српску и настојања да се укине.

"Србија има националну и моралну обавезу да помогне опстанак Републике Српске и дела свог народа који живи у државама насталим на простору бивше Југославије кроз разне економске, културне, просветне и друге активности", навео је Линта.

Председник Савеза Срба из региона истакао је да Ријасет Исламске заједнице у БиХ није спреман да се суочи са истином о главном узроку рата у Босни и Херцеговини, а то није, сматра Линта, политика Велике Србије већ политика Алије Изетбеговића чији је циљ био стварање унитарне исламске БиХ.

"Ријасет Исламске заједнице у БиХ користи шовинистичку реторику упорно понављајући бесмислену теорију да је Република Српска настала на геноциду и тиме не доприноси суочавању са прошлошћу и изгадњи поверења између Срба и Бошњака", нагласио је Линта.

Додаје да Ријасет Исламске заједнице у Босни и Херцеговини није спреман да призна да је извршен масовни злочин и етничко чишћење Срба у Федерацији БиХ деведесетих година прошлог века и геноцид над српским народом у Другом светском рату у коме је, како је рекао, учествовао део Муслимана и муслиманског свештенства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво