ДС осудиo "говор мржње" СПЦ према женама

Демократска странка оштро је осудила изјаве великодостојника Српске православне цркве, патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија Радовића, да су за лошу демографску слику у Србији "криве искључиво жене".

Поређење жена које су донеле одлуку да прекину трудноћу са Мусолинијем и Хитлером је тешки чин говора мржња и недопустиво је да патријарх Иринеј намеће женама рађање као дуг према свом народу, сматра председница Форума жена Демократске странке (ДС) Марина Николић.

У саопштењу ДС-а се наводи да право женама "нико не може одузети, нити им остваривање тога права сме оспорити", а да је за популациону политику одговорна држава и њене институције.

"Србија је грађанска, секуларна држава у којој су сви њени грађани једнаки и у којој се поштују закони и Устав Републике Србије и која је јасно и недвосмислено одвојена од сваке религије, па и Српске православне цркве, без обзира на конфесионалну припадност већинског дела становништва", закључила је Николићева.

У јавности се раније појавио део беседе митрополита црногорско-приморског Амфилохија током литургије у Пећкој патријаршији у којој је жестоко критиковао политику контроле рађања, поредећи њене ефекте са злочинима Адолфа Хитлера и Бенита Мусолинија.

Изговорене речи наишле су на бројне реакције јавности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво