Вучић се састао са Флоријаном Ханом

Председник Србије Александар Вучић састао се са чланом немачког Бундестага Флоријаном Ханом.

Вучић и Хан су изразили задовољство што су односи Србије и Немачке, кроз редован дијалог на највишем нивоу, значајно напредовали у последњих неколико година, саопштила је Служба за сарадњу са медијима Председника Републике.

Вучић је истакао да ће Немачка ове године, први пут у историји, постати највећи спољнотрговински партнер Србије.

Са гостом из Немачке се сагласио да, уз добре политичке и економске односе, треба више радити на јачању парламентарне сарадње.

Српски председник је посланику Бундестага захвалио за велику развојну помоћ Немачке, као и за подршку европском путу Србије.

Двојица саговорника су констатовали да је Србија, спроводећи своју регионалну политику стабилности, постала поуздан партнер Немачке на Западном Балкану.

Председник је још једном изразио захвалност немачкој канцеларки Ангели Меркел што, покренувши Берлински процес, има кључни значај за мир и свеобухватан напредак региона.

Вучић и Хан су указали на потребу наставка дијалога Београда и Приштине, као и на неопходност примене договореног.

Посланик Бундестага Хан је пренео захвалност канцеларке Меркел и немачке Владе за одговоран приступ мигрантској кризи.

Изразио је наду да ће односи двеју земаља наставити узлазним путем уз повећање немачких инвестиција у Србији.

О исходу избора у Немачкој

Поздрављајући госта, Александар Вучић је рекао да зна да Флоријан Хан, који је члан немачке Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), и његова партија, нису задовољни исходом прошлих избора у Немачкој.

Међутим, Вучић је истакао да је освајање 38 одсто у Баварској добар резултат и изразио уверење да ће на следећим изборима бити много више. 

Флоријан Хан је Вучићу рекао да његова странка није сасвим задовољна исходом избора, јер, као што и он жели, и немачка партија чији је члан, тежи да освоји апсолутну већину. 

"Тренутно смо веома удаљени од тога", констатовао је он додајући да сада постоји проблем да је ЦДУ-ЦСУ приморана да преговара са странкама које су "максимално удаљене од ње". 

Флоријан Хан разговарао је и са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво