Посланичка питања о слободи медија, посети Хојт Јија и хуманитарном центру

Посланици Скупштине Србије на почетку рада тражили су обавештења о нападима на новинаре и угрожавању слободе медија, српско-руском хуманитарном центру, као и посети америчког званичника Брајана Хојта Јија.

Посланица Демократске странке Маја Виденовић рекла је да је недопустиво етикетирање новинара и да без слободног друштва и медија нема демократије.

Виденовићева је обавестила посланике и председницу парламента да су представници Групе за слободу медија испред Скупштине тражили од посланика да у њихово име поставе питања премијерки Ани Брнабић и министрима због угрожавања слободе медија, а затим затражила одговоре на нека од њих.

Упитала премијерку Брнабић зашто није прихватила позив Групе за слободу медија на састанак и на основу којих критеријума је оценила да нема објективних новинара у Србији, као и због чега потпада под притисак председника Србије Александра Вучића.

Питала је и министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића због чега полиција није реаговала током инаугурације 30. маја и тражила да саопшти да ли је покренута истрага о нападу на новинаре на том догађају, као и да саопшти ко је провалио у стан новинарке КРИК-а Драгане Пећо.

"Зашто (Ана Брнабић) не жели да се састане и разговара са новинарима који имају конкретна питања и указују на притиске", рекла је Виденовићева и додала да је у првих осам месеци ове године било 54 напада на новинаре.

Посланик Социјалдемократске странке Марко Ђуришић питао је да ли је било мера за праћење новинара и да ли су надлежни органи прекорачили своја овлашћења.

Посланик Доста је било Александар Стевановић упутио је сет питања о медијима премијерки Ани Брнабић – шта јој говоре напади на новинаре, када ће чланови Владе почети да поштују Закон о информисању и колико је новинара под мерама праћења и надзора.

Питања о руско-српском хуманитарном центру и посети Хојта Јија постављали су председница посланичке групе "Нова Србија-Покрет за спас Србије" Санда Рашковић Ивић, председник Нове странке Зоран Живковић и посланик Српске радикалне странке Александар Шешељ.

Рашковић Ивићева је рекла да је од Министарства спољних послова добила одговор да то Министарство није надлежно за руско-српски хуманитарни центар у Нишу, већ Министарство унутрашњих послова, па је због тога упитала министра Небојшу Стефановића како ће бити решен и какав ће бити статус тог центра у Нишу.

Навела је да то пита "с обзиром да се ствари убрзавају, да смо видели америчког званичника Брајана Хота Лија који је дошао овде да постројава".

Александар Шешељ интересовао се и за посету америчког званичника Брајана Хојта Јија и о односима Београда и Приштине, али и о будућем статусу руско-српског хуманитарног центра.

Оценио је да је Хојт Ји, којег је назвао "нижеразредни амерички дипломата", унизио достојанство Србије.

"Он је ставио до знања да Србија треба да уведе санкције Русији и потпише споразум о нормализацији односа са Косовом. Шта је то нормализација? Шта то још Београд може да уради, а није урадио по питању косовске независности", питао је Шешељ.

Зоран Живковић питао је министра спољних послова у вези са посетом Хојта Јија ко води спољну политику у Србији – да ли је он био у приватној посети или је посета америчког званичника имала неки други смисао, као "да ли је било вечере и да ли је играо и шта је певао".

Живковић је питао и министра одбране Александра Вулина о миговима – ко поправља мигове, када ће летети, куда и колико ће моћи да лете?

Марко Ђуришић је питао и министра омладине и спорта шта ће предузети по питању Управног одбора клуба Војводина, а у који је изабран посланик и високи функционер Социјалистичке партије Србије Душан Бајатовић.

"Да ли закон важи исто за све или су од њега изузети чланови Српске напредне странке и СПС-а", рекао је Ђуришић.

Председник Покрета Двери Бошко Обрадовић питао је министарку правде Нелу Кубуровић када ће се судови изјаснити о кредитима индексираним у швајцарским францима и затражио да достави извештај жалби на рад извршитеља и одговоре Министарства и Коморе извршитеља на те жалбе.

Питање о томе када ће неко "банкама стати на пут", Обрадовић је поставио гувернерки Народне банке Србије.

Посланик Народне сељачке партије Марјан Ристичевић питао је Министарство правде шта ће бити предузето против председника Нове странке Зорана Живковића, "због пуштања браће Мазреку 2002. године и 104 осуђена албанска терориста" и питао "шта ће тужилаштво предузети против акта велеиздаје Бориса Тадића и Вука Јеремића који су овлашћења УНМИК-а пребацили на Еулекс".

Посланик Српске напредне странке Александар Марковић питао је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре због чега никада није постављен врх пилона Моста на Ади, какав је био првобитни пројекат, ко је и због чега одлучио да се гради врх пилона, али и ко је радио пројекат Моста на Ади.

Посланик СДА Санџака Енис Имамовић питао је председницу Скупштине Мају Гојковић због чега Бошко Обрадовић јуче није опоменут када је својим наступом, према његовим речима, "ширио идеју фашизма кроз негирање националног идентитета Бошњака".

"Изазивање националне, верске, па и сваке нетрпељивости и мржње у Србији Уставом је забрањено и зато је овај дом доживео јуче велики шамар. Оно што је Бошко Обрадовић јуче рекао захтева осуду, не само државних органа, него и свих који живе у Србији. Оно што Скупштина најмање може да уради је да не дозволи овакве иступе. Надам се да за такве људе више неће бити места у парламенту", истакао је Имамовић.

Посланици су после тога наставили расправу о законима из области образовања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво