"Немачка важан стратешки партнер Србије"

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са послаником Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) немачког Бундестага Флоријаном Ханом о односима Србије и Немачке, могућностима за њихово јачање, процесу европских интеграција Србије, реформама у држави, ситуацији у региону и другим темама.

Министарка је рекла да је Немачка највећи билатерални донатор развојне помоћи Србије – за последњих 15 година издвојила је 1,7 милијарди евра за бројне пројекте. 

Јоксимовићева је захвалила на томе, али и на подршци и помоћи коју од Немачке добијамо у процесу приступања ЕУ. 

Све то, према речима Јоксимовићеве, утиче на то да се Немачка у нашој јавности доживљава као важан стратешки партнер. 

Јоксимовићева је истакла да је чланство у Европској унији стратешки интерес Србије, а да су европске интеграције најбољи механизам свеукупног развоја државе, наводи се у саопштењу из њеног кабинета.

Она очекује да ће Србија, поред отворених 10 и привремено затворена два поглавља, до краја године отворити још неколико поглавља за која смо спремни. 

"За Србију је стабилност региона од великог значаја", нагласила је министарка европских интеграција уз напомену да је сарадња предуслов мира, развоја и напретка. 

Јоксимовићева сматра да би и остали, попут Србије, требало да покажу такву опредељеност, која је од значаја и за Европску унију у целини.

Посланик Бундестага похвалио је залагање које Србија, као значајан фактор у региону, исказује ради јачања стабилности и постизања конкретних резултата кроз реформе које спроводимо. 

Хан се сложио да и други у региону морају да покажу одговорност и конструктиван приступ зарад стабилности. 

Уз констатацију да верује у европску будућност Србије, Хан је пружио недвосмислену подршку наставку процеса евроинтеграција Србије, уверен да се наша земља показала као активан и поуздан партнер ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво