Дачић и Хелбах: Односи Србије и Немачке на високом нивоу

Шеф дипломатије Ивица Дачић и изасланик немачког Министарства иностраних послова за Југоисточну Европу, земље ЕФТА и Турску, Кристијан Хелбах, сложили су се да су односи две државе на високом нивоу. Хелбах је истакао и значај конструктивне улоге Србије на Балкану и стабилности региона за Немачку.

Дачић је на састанку истакао да су односи Србије и Немачке на веома високом нивоу, да их карактеришу интензивна сарадња на свим пољима, дијалог на високом нивоу и константан тренд унапређења.

Нагласио је да су билатерални односи знатно унапређени последњих година, не само на политичком, већ и на економском плану, наводи се у саопштењу МСП.

Обим спољнотрговинске размене је прошле године достигао скоро четири милијарде евра, Немачка је један од највећих инвеститора, а преко 370 немачких компанија у Србији запошљава око 35.000 радника, наводи Дачић.

Шеф српске дипломатије посебно је подвукао да Србија жели да унапређује свеукупну сарадњу са Немачком и подсетио да и Србија пружа значајан допринос стабилности и јачању сарадње у региону и истакао да ће наставити са конструктивном политиком у том правцу.

Хелбах се сложио са оценом односа две земље и нагласио да Србији придају најважнију улогу када је реч о стабилности и унапређењу сарадње у региону.

Нагласио је да је Србија, не само највећа и најважнија земља, већ и земља са највећим потенцијалом и административним и другим капацитетима, првенствено у контексту европских интеграција.

Хелбах је истакао да је за Немачку је јако важно да Србија настави своју конструктивну улогу, јер је стабилност региона важна како за Немачку тако и за Европу. Подвукао је и да Немачка високо цени политику и однос Србије према мигрантима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се