Дачић: Углед и позиција Србије на највишем нивоу

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да су углед и спољнополитичка позиција Србије на високом, можда највишем нивоу од почетка југословенске кризе, и да су након целе српске историје, изазови и питања са којима се Србија данас суочава врло слични онима са којима су се суочавали њени славни претходници.

Ивица Дачић је на свечаности поводом Дана српске дипломатије у Дому Народне скупштине рекао да су приоритети Србије добро познати и да се неће мењати.

"Зато и данас, када се опет суочавамо са готово истим питањима и изазовима као и пре више векова, спољнополитички приоритети Србије су добро познати и неће се мењати, а таква политика владе Србије на изборима добила је убедљиву, готово незабележену већину у транзиционим друштвима", рекао је Дачић.

Спољнополитички приоритети Србије су дугорочни, истиче Дачић и додаје да је жеља да се води предвидива и одговорна спољна политика, која је у најбољем интересу државе и грађана, а полази од сопствених националних и државних интереса.

"Успостављајући као стратешки циљ, политички правац и пут којим треба да идемо - преговори о чланству Србије у ЕУ и улазак у ЕУ као пуноправни члан, истовемено развијајући најбоље могуће односе са нашим традиционалним земљама партнерима, пријатељима, као што су Русија, Кина, Индија, земље Латинске Америке, Африке и наравно земље Европе са којима имамо веома блиске ставове", рекао је Дачић.

Нагласио је да спољнополитички приоритет Србије јесте и налажење заједничког интереса са великим силама, као и регионална стабилност и мир.

"Зато, желим и данас да у име владе Србије и њеног председника Александра Вучића, који ме је за то овластио, пошаљем још једну поруку свим дипломатским мисијама у нашој земљи, да је Србија потпуно опредељена да развијајући себе, тражећи за себе најбољи могући пут у будућност, да смо свесни да тог пута нема и неће бити без налажења заједничког интереса са представницима међународне заједнице", рекао је Дачић.

Наглашава да ће зато Србија и у наредном периоду наставити да води предвидиву, одговорну политику, која ће довести до тога да Србија "више никада не размишља о оружју и џебани, него само колико ћемо и на који начин имати пријатеља у свету", јер, без пријатеља, сматра Дачић, Србија не може да оствари ниједан дугорочно постављени циљ.

"Србија је у протеклих годину дана са свих страна и од свих релевантних светских фактора добила највише оцене за економске и свеукупне друштвене реформе које спроводи, за изузетно конструктивно понашање током избегличке кризе, као и за улогу фактора стабилности у региону југоисточне Европе", рекао је шеф српске дипломатије.

Са задовољством је констатовао бројне спољнополитичке успехе које је Србија забележила у протеклих 12 месеци и истакао да је, у изузетно сложеним спољнополитичким околностима, "мала, али поносна држава" попут Србије успела да координисаним активностима свих актера спроведе спољнополитичке циљеве дефинисане од стране владе Србије.

Први човек српске дипломатије издвојио је председавање ОЕБС-у, које је, сматра, наишло на једногласне похвале, и које је крунисано успешним завршним састанком у Београду децембра прошле године.

"Ништа мање значајна била су настојања да се одбране принципи и правила међународног права, ако хоћете и правде пред Саветом безбедности УН, по питању извесних резолуција, као и пред Унеском, по питању чланства тзв. републике Косово", рекао је Дачић.

"Кажу да је Карађорђе пред устанак имао два задатка: први како да устаницима обезбеди оружје и џебану и други - како да у свету пронађе оне који ће се заузети за нас. Да не рачунамо ово оружје и џебану, али овај други задатак мислим да је задатак за којим трагамо свих ових година и деценија", рекао је Дачић.

Посебно је поздравио породице трагично настрадалих дипломата у Либији Слађане Станковић и Јовице Степића, које су биле присутне у Дому Народне скупштине и нагласио да ће Србија учинити све да помогне породицама да "барем мало" надокнаде оно што су изгубили.

"Они су за своју земљу дали оно највише што су могли, своје животе. Сигуран сам да ћемо учинити све да у будућности нико не мора да даје своје животе и да гине за Србију, већ да ће сви имати то задовољство да живе и раде за њу", рекао је Дачић.

Свечаности поводом Дана српске дипломатије присуствовали су представници владе Србије, парламента, државних органа, верских заједница, амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин, амбасадор Кине Ли Манчанг, амбасадор Велике Британије Денис Киф, као и велики број дипломата и јавних личности.

Свечаност је почела минутом ћутања у знак поште трагично настрадалим српским дипломатама у Либији, а учествовао је ансамбл "Коло", који је извео химну, док је глумац Бранислав Томашевић говорио кратки приказ из историје српске дипломатије.

За Дан српске дипломатије прошле године установљен је 29. мај, у спомен на оснивање Књажевске Канцеларије иностраних дела Кнежевине Србије тога дана 1839. године, што се узима за почетак професионалне дипломатије у нашој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара