Уочи дијалога Београда и Приштине

Дијалог Београда и Приштине биће настављен сутра у Бриселу састанком премијера Александра Вучића и Исе Мустафе, уз посредовање представнице Европске уније за спољну политику и безбедност. Како је наведено, на састанку ће две стране разговарати о примени постојећих споразума и разматрати даље кораке у оквиру дијалога.

Званично Брисел очекује и Александра Вучића и Ису Мустафу. Упркос ранијој изјави да без напретка у визној либерализацији неће ићи у Брисел, Мустафа долази.

Портпаролка шефице европске дипломатије Маја Коцијанчич каже да су визна либерализација за Косово и дијалог Београда и Приштине два потпуно одвојена питања.

Из Приштине стиже објашњење Мустафиног става.

Косовски министар за европске интеграције Беким Чолаку каже да је премијер том изјавом желео да још једном пошаље јасну поруку Европској унији да тај процес не пролонгира бескрајно.

Сутрашњи састанак у Бриселу оптерећују договори из августа који нису спроведени!

"Понекад имамо добру имплементацију, али није то увек тако, зато су састанци на највишем нивоу и нивоу радних група", рекла је портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич.

Споразуми о Заједници српских општина, енергетици, телекомуникацијама и мосту на Ибру потписани су још 25. августа.

Статут ЗСО требало је да буде готов 25. децембра. Косовска влада још није почела да ради на изради нацрта, а у току је формирање експертске групе која ће се бавити тиме, пишу тамошњи медији. Мора бити донета извршна уредба о оснивању заједнице.

"Доношење декрета о ЗСО и почетак процеса у систему успостављања ЗСО. Процес који се води нема замену, првих шест тачака стоји и даље као обавеза Приштине из првог Бриселског споразума", рекао је координатор Заједнице српских општина Љубомир Марић.

Београд наступа без прогнозе о исходу нове рунде, са опредељењем да се разговара.

Председник Владе Србије Александар Вучић каже да тим Београда увек иде и носи добру вољу, иде да разговара о ономе што је договорено 25. августа.

"Никад не дајем снажне изјаве којима бу требало да добијем много гласова као што су они радили. Подсетићу, рекли су пре 10 дана да неће ни за живу главу у Брисел. Насмејао сам се и рекао: ићи ће као беле лале", рекао је Вучић.

Још договора чека примену. Онај о телекомуникацијама предвиђа да Телеком несметано ради на Косову. Две стране, између осталог, споре се о базним станицама. Када је реч о железничком и ваздушном саобраћују, што су теме које кандидује косовски премијер, али и питања која интересују и Београд, само што их Приштина, како кажу, политизује у статусне сврхе. Досадашња политика Брисела је да се разговара о ономе на шта пристају обе стране.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара