Вучић: Нема несигурности због избора, стижу инвестиције "Икее" од 300 милиона евра

Премијер Александар Вучић пренео је својим саговорницима на Светском економском форуму у Давосу чврста уверавања да ће Србија, без обзира на расписивање избора, остати стабилна и на истом, реформском путу. Изградња прве робне куће шведске компаније "Икеа", вредна 300 милиона евра, почеће крајем године, каже Вучић.

"Сви са којима сам разговарао рекли су само једну ствар – да им је важно да Србија остане стабилна. И они су потпуно уверени у то", рекао је Александар Вучић новинарима.

Како је истакао, учесници форума са којима је разговарао тражили су гаранције да ће Србија наставити сигурним и чврстим путем у реформе, као и да желе да Србија буде стабилна, као што је сада.

"Сваку врсту уверавања за то су и добили и мислим да не осећају апсолутно никакву несигурност поводом тога. Нама је од 18. фебруара до 1. марта у току четврта ревизија са ММФ-ом и ако и то прођемо, потпуно је бесмислено да после тога било ко то прекине", рекао је Вучић.

Премијер је истакао и да нема никаквих сумњи да ће у Србији бити нових инвестиција, подсетивши на податак да је прошле године, када није било већих приватизација (Телеком, Аеродром...), било милијарду и шестсто милиона евра инвестиција.

"Да бисмо могли да живимо добро, нама је потребно да то буде у континуитету преко две милијарде и зато су нам овакве земље које се шире, које имају одличне економије, као што је Шведска – веома важне", закључио је Вучић. 

Вучић сa шведским премијером: "Икеа" до краја године у Србији 

Шведска компанија "Икеа" требало би да отвори своје прве објекте у Београду до краја године, изјавио је Вучић после састанка са шведским премијером Стефаном Левеном у Давосу.

Вучић је у разговору са новинарима у Давосу навео да ће "Икеа" отворити укупно пет објеката у Србији, укупне вредности око 300 милиона евра, док ће прва инвестиција бити вредна око 75 милиона евра.

"То је за нашу земљу од великог значаја, јер скандинавске протестантске компаније долазе у земље где је уређено пословање и сигнал су свима другима да долазе", рекао је Вучић. 

Премијер је рекао да је "Икеа", после деценије обећања, у јулу прошле године добила грађевинску дозволу и да је сад остало да се помери наплатна рампа у Бубањ Потоку, што ће "Путеви Србије" морати брзо да обаве.

"Мислим да са 'Икеом' завршавамо у предвиђеним роковима", рекао је Вучић. Он је нагласио да и друге шведске компаније, као што су 'Тетрапак' и АББ, послују у Србији и да очекује долазак и многих других.

"Неким шведским компанијама, мањим инвеститорима, већ смо дали субвенције за ову годину и очекујемо масовнији долазак у наредном периоду", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да очекује посету шведског премијера Србији у току ове године, као и да је Шведска задовољна чврстим европским ставом Србије.

"То ће бити додатни сигнал новим инвеститорима из те земље, али и свим другима из скандинавских земаља да дођу", рекао је Вучић и додао да су његови саговорници у Давосу задовољни због тога што Србија оно што каже и испуни и што има искрен став.

Вучић је рекао да је са Левеном разговарао и о економским односима две земље, мигрантској кризи и европским решењима.

Премијер је додао и да на свим састанцима у Давосу ради на побољшању пословног амбијента и привлачењу инвестиција.

"Радимо све што можемо да кроз директне стране инвестиције и повећавање предузетничког духа и много тога научимо", рекао је Вучић.

Наводи да су на Светском економском форуму главне теме вештачка интелигенција, роботизација (Главна тема Форума је "Четврта индустријска револуција"), док Србија, како је приметио, није доживела ни трећу индустријску револуцију.

"Али ми можемо да гледамо да научимо што више и да се прилагодимо светским трендовима, јер је знање оно што се највише цени у свету, и ако у томе будемо заостајали, нећемо имати никакву шансу у свету", рекао је Вучић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво