Усаглашен текст резолуције о Србији у ЕП

У Европском парламенту у Стразбуру усаглашен је текст нове резолуције о Србији, који ће се наћи на гласању Одбора за спољне послове ЕП (АФЕТ) 28. јануара, а у који је Танјуг имао увид.

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер оценио је у расправи у Европском парламенту у Стразбуру да је отварање поглавља у преговорима о чланству Србије с ЕУ важан корак на европском путу Србије и да представља "заслужено уважавање напретка који је остварен".

Оцену Дејвида Макалистера подржали су практично сви посланици у Спољнополитичком одбору Европског парламента (ЕП), који је размотрио нацрт резолуције о Србији која, са данас усаглашеним амандманима, треба да буде усвојена 28. јануара у том одбору, а потом и на пленарном заседању ЕП.

Макалистер је нагласио да споразуми Београда и Приштине о Заједници српских општина и другим темама јесу "кључна достигнућа која морају бити спроведена".

"Прави тежак посао у том циљу почиње сада", указао је известилац ЕП за Србију.

Макалистер је у завршној речи расправе подвукао да очекује да што пре, у првој половини ове године, у преговорима Србија–ЕУ, буду отворена поглавља 23 и 24 о владавини права и темељним слободама, као и друга поглавља.

Сви посланици су поздравили и подржали суштинску поруку нацрта резолуције у којој се српским властима одаје признање за напредак у европским реформама, што је и отелотворено у отварању поглавља у преговорима с ЕУ.

Макалистер, који је припремио нацрт резолуције, истакао је да је његов циљ био да се уприличи уравнотежен и поштен текст резолуције који би препознао и похвалио напредак који је остварила Србија.

У нацрту резолуције се наводи да Европски парламент поздравља мере којима се Србија припрема за преговоре о чланству с Европском унијом и посебно акционе планове за поглавља 23 и 24 о владавини права, правди и темељним слободама и позива власти у Београду да одлучно наставе системске и друштвено-економске реформе.

Такође се наглашава и важност припреме за отварање поглавља 32 о финансијској контроли и 35 које се тиче нормализације односа с Приштином.

Кључно законе и реформе спровести у дело

У припремном документу се изражава очекивање да поглавља 23 и 24 буду отворена почетком ове године, будући да су то поглавља пресудна за реформе правосуђа и основних права, уз опаску да се мора уклонити политички уплив на судство.

Кључно је да се закони и реформе спроведу у дело, додаје се у нацрту резолуције.

Такође се "поздравља напредак Србије у стварању услова за привређивање кроз смањивање буџетског дефицита и реформе радног права и политике запошљавања".

ЕП "подстиче српске власти да поспеше климу за инвестиције, наглашава важност брзе реструктурације јавних предузећа" и позива Србију да законе о државним субвенцијама усагласи са правном тековином ЕУ.

Европски парламентарци такође одају признање Србији за конструктиван приступ решавању имиграционе кризе.

Они "позивају Србију да своју спољну и безбедносну политику усагласи с политиком Уније, укључујући политику према Русији".

У нацрту резолуције се указује на известан напредак у борби против корупције, уз усвајање закона о заштити узбуњивача и указује на нужност окончања правосудних поступака за корупцију, укључујући случајеве на високом нивоу.

Српске власти, како се наводи, треба да "удвоструче напоре у бори против организованог криминала, што мора да уроди коначним пресудама, што је и предвиђено акционим планом за поглавље 24".

Парламент ЕУ подвлачи важност слободног рада омбудсмана и независних тела и "изражава забринутост због одсуства напретка у побољшању стања на пољу слободе изражавања и слободе медија".

У документу се наглашава "узнемиреност због насиља над новинарима и претњи у обављању њихове професије".

ЕП "позива власти да истраже нападе на новинаре и поново подвлачи да се мора обезбедити потпуна примена нових закона о медијима", уз увид у власништво и финансирање медија.

Такође се наглашава потреба боље заштите права мањина и каже да "аутономија Војводине не може бити доведена у питање, а закон о средствима Војводине мора бити усвојен без одлагања, као што предвиђа Устав".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво