ТС: Нови избори, а нерешени стари проблеми

Транспарентност Србија је, поводом најаве одржавања парламентарних избора, саопштила да и даље нису побољшани Закон о финансирању политичких активности, Закон о Агенцији за борбу против корупције, нити Кривични законик.

У саопштењу ТС је навела да ће због тога Србија имати неограничене расходе изборне кампање, недовољно прецизна правила о кредитима и дуговањима политичких странака, а подаци о изворима финансирања неће бити доступни док кампања траје.

"И даље нема рокова за контролу коју треба да обави Агенција, нити јасно утврђених дужности за провере које би вршили други државни органи", навела је ТС.

Правила о финансирању кампање су измењена пре годину дана, али по оцени ТС не у складу са стратешким актима - једна од измена предвиђа мања буџетска издвајања за кампању, па ће тако из буџета Републике учесници избора добити 580 милиона динара, док су 2014. године добили око 800 милиона.

"Међутим, изменама закона је допуштено да се за финансирање изборне кампање користе буџетска средства добијена за другу намену (редован рад). То је додатно продубило јаз између великих парламентарних странака и осталих учесника у изборној трци у могућностима да са представе бирачима", навела је ТС.

Та организација је подсетила да су бројне оптужбе за куповину гласова и злоупотребу јавних ресурса из претходних изборних циклуса остале без судског епилога.

Према ТС, још није касно да се у Скупштини Србије формира Надзорни одбор који ће пратити предизборне активности и указивати на евентуалне неправилности у поступању политичких странака и обављати друге послове прописане законом. Обавеза формирања тог одбора није поштована у протеклих 15 година.

ТС је, с обзиром да је касно за измену закона, апеловала да се промени пракса коришћења јавних функција ради додатне промоције чланова Владе, директора јавних предузећа и градоначелника, кроз њихове наводне "редовне активности".

"У ове изборе Србија улази у ситуацији када медијски закони нису доследно примењени. Спорна је приватизација дела регионалних и локалних медија, као и спровођење неких од конкурса за подршку медијским програмима. Све то, по нашој оцени, може да угрози објективност извештавања пред локалне изборе", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, нису прецизирана ни правила о државном и политичком оглашавању у медијима, иако је у међувремену мењан низ закона где је то могло бити учињено.

ТС је позвала политичке странке, коалиције и групе грађана које ће учествовати на изборима да јасно дефинишу своје антикорупцијске програме, али и остала изборна обећања, а медије да пореде и анализирају оно што партије нуде, а не само да преносе обећања чија утемељеност није проверљива.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво