Реаговања на пресуду Оливеру Ивановићу

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да пресуда Оливеру Ивановићу даје ветар у леђа екстремистима. Потпредседник Владе Србије Расим Љајић каже да је шокиран осуђујућом пресудом за лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића и оценио да она може имати утицај на "укупну атмосферу која се ствара" на Космету. Пресуда изгледа као да је написана пре почетка суђења, каже министар правде Никола Селаковић. Министар Александар Вулин поручио је да је осуђујућа одлука суда "силовање правде".

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да пресуда Оливеру Ивановићу не доприноси наставку процеса стабилизације на Балкану.

"Изречена у тренутку када Албанци условљавају наставак преговора, и када Србији предстоје избори, ова пресуда даје ветар у леђа екстремистима на обе стране и ни на који начин не доприноси наставку процеса стабилизације на Балкану", навео је Дачић у писаној изјави, а саопштило Министарство спољних послова.

Дачић је оценио и да је пресуда Ивановићу још један доказ да политика управља и правом и правдом у свету.

"Онима који стоје иза ове пресуде сасвим сигурно није ни до мира ни до стабилности“, сматра Дачић.

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић истакао је да је сигурно да ће се атмосфера на Космету погоршати.

"Логично размишљање свих људи који су остали на Косову је – ако је овако прошао Ивановић, борац за демократска права – шта да очекују други грађани. Сигурно да ће атмосфера бити погоршана. Ово је пресуда која је пре политички него правно мотивисана. Имамо права да верујемо у то", рекао је Љајић новинарима у Скупштини Србије.

Према Љајићевим речима, осудити Ивановића за ратне злочине потпуно је неспојиво са оним што је он радио на решавању косовског проблема. Додао је да Ивановићево деловање никада није било противно демократским начелима решавања косовског питања са легитимним представницима косовских Албанаца.

"Никако не могу да га повежем (Ивановића) нити са злочинима, нити са овако драконском казном", рекао је Љајић.

Министар правде Србије Никола Селаковић оценио је да пресуда Ивановићу изгледа као да је написана пре почетка суђења и да представља политичку фарсу за застрашивање Срба на Косову и Метохији.

"Данашња пресуда Оливеру Ивановићу од стране Еулексовог судског већа изгледа као да је написана пре почетка суђења и читаве хајке која је против њега и његове породице вођена у протекле скоро две године", рекао је Селаковић Танјугу.

Према речима министра правде, судски поступак током кога није изведен ниједан чврст доказ који би утврдио кривицу Ивановића, представља све само не суђење на основу права и правде.

"Суђење Ивановићу сада је добило своје право обличје - да то није био поступак, већ политичка фарса која је за циљ имала политичку осуду једног од највиђенијих косметских Срба, дестабилизацију стабилне српске заједнице на КиМ и демонстрацију силе у циљу застрашивања наших људи на Косова и Метохије", закључио је Селаковић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да је пресуда Ивановићу "силовање правде" и да је немогуће да ће она постати и правоснажна. Оценио је да је то наставак праксе по којој право увек устукне пред политиком.

Како је навео, немогуће је да неко кога ни један једини сведок није увео у догађај нити потврдио да се налазио тамо где су се дешавала кривична дела, буде осуђен.

"Хајде да будемо сасвим рационални, ако је убица, девет година је смешно мала казна. А ако није убица, као што није, како можете да га осудите на девет година?", запитао је Вулин новинарима у Књажевцу.

Додао је да се боји да је то наставак праксе по коме право увек устукне пред политиком, али и праксе да кад год постоје сукоби унутар албанског политичког корпуса, треба пронаћи неког Србина који треба својом главом, слободом да умири духове међу Албанцима.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је да је пресуда скандалозна и да нема везе са правом и правдом.  

На судску пресуду Оливеру Ивановићу реаговао је и председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, оценивши да ће се пресуда одразити на политичку стабилност и безбедносну ситуацију на северу Косова и Метохије.

"Многи Срби ће имати осећај да суд није био довољно објективан и да је то порука Србима да могу да буду процесуирани за оно што нису учинили", рекао је Дрецун Танјугу.

Истакао је да је процес од почетка био противречан, од поблематичне валидности сведока који су га теретили за наводна недела, њихових контрадикторних изјава, до тога да Ивановић није могао да се брани са слободе упркос гаранцијама Владе.

"То је све упућивало на могућу политизацију тог процеса", рекао је Дрецун.

Социјалдемократска странка оценила је да је пресуда од девет година затвора Оливеру Ивановићу срамна, изразивши наду да ће је другостепени суд поништити.

Пресуда лидеру Грађанских иницијатива СДП Оливеру Ивановићу недвосмислено шаље поруку свима који живе на Косову и Метохији да демократско право и правда када је у питању српски народ апсолутно не постоји, изјавио је председник Српске листе Славко Симић.

"Очигледно је да правом и демократијом на Косову и Метохији управља политика, а за то је доказ да је политика од првог дана имплицирала цео случај када је у питању процес који се водио против Ивановића", истакао је Симић у писаној изјави медијима.

Уз напомену да законски разлози задржавања у притвору Ивановића никада нису постојали, Симић је навео да свет не сме немо гледати на неосноване процесе који се воде против српског народа на Косову и Метохији и доносе пресуде без чврстих доказа.

Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић оценила је да пресуда Оливеру Ивановићу представља још један доказ краха садашње српске политике према Косову и да би зато требало прекинути преговоре са Европском унијом и дијалог са Приштином.

Српска народна партија (СНП) оценила је као скандалозну пресуду лидеру Грађанске иницијативе СДП и од власти у Србији траже хитну реакцију код међународних институција, пре свега у Савету безбедности УН, како би осудиле понашање Еулекса и спречиле спровођење такве пресуде.

Члан Извршног одбора Главног одбора СПС-а Слободан Милошевић каже да је пресуда Ивановићу политичка и да шаље поруку Србима на Косову и Метохији да ту немају шта да траже.

Аналитичар Живојин Ракочевић сматра да је Оливер Ивановић жртва будућег специјалног суда за злочине ОВК.

"Он је од почетка политички затвореник. Потребно је направити баланс са командантима Ослободилачке војске Косова и уништити основе за почетак нормалног живота", рекао је Ракочевић новинарима.

Председник Друштва судија Србије Зоран Ивошевић сматра да је Оливер Ивановић жртва политичке одлуке која би, како је рекао, требало да припреми косовске Албанце за почетак рада Специјалног суда за ратне злочине ОВК чије ће седиште бити у Хагу.

Принц Александар Карађорђевић осудио је пресуду изречену Ивановићу и оценио је као скандалозну и срамну.

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић осуђен је на девет година затвора у Основном суду у Северној Косовској Митровици због ратног злочина над Албанцима 1999. године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво