Вучић: Немамо проблем с избеглицама, ЕУ мора нешто предузети

Србија има све под контролом кад је реч о избегличкој кризи, тврди премијер Александар Вучић, а Европској унији поручује да мора нешто предузети, јер ће у противном идућег лета у Европу доћи још већи број избеглица него 2015.

"Ако Европска унија од нас буде затражила да не примамо економске избеглице, ми ћемо тако поступити", рекао је Вучић за најтиражнији швајцарски дневник Блик.

Сада у просеку дневно у Србију дође више од 1.600 избеглица, а од марта ће их бити и 5.000 сваког дана, навео је Вучић, приметивши да су на почетку избегличког таласа 73 одсто то били Сиријци, а да је њих данас тек 37 процената, док је истовремено све више Мароканаца и Алжираца.

"Претходно су то биле породице, а сада већином млади мушкарци. Породице са децом виђамо сада веома ретко", додао је Вучић, који учествује на Светском економском форуму у Давосу.
Он је подсетио да је Србија једина земља у којој на избеглице није бачен сузавац, да нико од њих повређен, те да се држава односила веома хумано према свима.

"Ми ћемо остати хумани, а Европској унији поручујем јасно: Морате нешто учинити, казао је Вучић најтиражнијем швајцарском дневнику.

"Србија има проблем под контролом. Теже је земљама попут Немачке, Аустрије или Шведске", нагласио је Вучић.

На констатацију да многи оптужују немачку канцеларку Ангелу Меркел због поступања у избегличкој кризи, а упитан конкретно да ли је он међу њеним критичарима, Вучић је рекао да "без Меркелове не бисмо имали мир и стабилност на Западном Балкану, те да захваљујући њој данас можемо сами да се бринемо о себи".

"Меркелова чини најбоље што може и опходи се према људима хумано. Увек је лако критиковати. Шта су избеглице учиниле онима који критикују Меркелову?", упитао је премијер.

Кад је реч о обећању да Србија неће подизати ограде, Вучић је рекао да се наша земља тога придржава, констатовао да "нисмо поставили нити једну циглу на нашој граници" и поручио да смо спремни да помогнемо Грчкој или Македонији.

Поновио је да Србија жели у ЕУ, додао да је јасно да ће са њим као шефом Владе српска привреда наставити снажно да расте и закључио да је "наш циљ да будемо међу 35 привредно најснажнијих земаља света".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво