Опозиција тражи састанак са СНС-ом о условима за слободне изборе

Девет опозиционих странака и покрета затражило је хитан састанак са представницима владајуће Српске напредне странке како би разговарали о условима за одржавање слободних и поштених избора, изјавио је народни посланик и лидер Покрета за преокрет Јанко Веселиновић.

Веселиновић је рекао да сада не постоје услови за слободне, фер и демократске изборе и да је за то одговорна Српска напредна странка, која је заменила институције.

"Ми ћемо тој странци колико сутра упутити захтев да се хитно састанемо и затражимо да институције преузму улогу која им припада. Очекујемо да састанак буде одржан у наредних седам дана", казао је Веселиновић новинарима након састанка опозиције.

Састанку су присуствовали представници Демократске странке, Нове странке, Лиге социјалдемократа Војводине, Социјалдемократске акције Санџака, Заједно за Србију, Демократске странке Србије, Двери и Покрета "Доста је било".

Позване су и Социјалдемократске странка и Либерално-демократска партија, али нису дошле на састанак.

Веселиновић је казао да су се опозиционе странке договориле да од правосудних органа затраже да буду решени случајеви угрожавања слободе кандидовања и слободе изражавања изборне воље.

Такође се тражи кажњавање злоупотребе државних органа и институција у циљу наметања изборне воље. Он је додао да се опозиција залаже за слободу медија, као кључни предуслов за поштене изборе.

Веселиновић је додао да ће опозиција формирати сталну комисију која ће редовно пратити стање у тој области, а да ће свака странка формирати кол-центре којима би грађани могли да пријављују кршење изборне процедуре и насиље на изборима.

Потпредседница ДС-а Гордана Чомић казала је да је стање изборних слобода слично ономе из 1996. године. Она је додала да су локални и покрајински избори, који би требало да буду одржани у априлу или мају, веома важни, јер су ти избори од 2012. године праћени "или насиљем над људима, или насиљем над владавином права".

Она је додала да је циљ опозиције да исход избора буде "онако како су људи гласали, а не онако како је неко бројао".

Председник Нове странке Зоран Живковић казао је да данашњи договор опозиције није никаква предизборна коалиција, већ "коалиција за поштене изборе".

"Поштени избори су екстремно важни – то је извор свих проблема. Десет, можда 12 година избори су били поштени, последње три године је на овај или онај начин долазило до изборних крађа", казао је Живковић и додао да ће се опозиција трудити да поштене изборе одбрани законским средствима, али да је крајњи начин одбране изборних слобода "излазак на улице".

Председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић рекла је да су се данас окупили да би одбранили институцију слободних избора. 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво