Шта садржи преговарачка позиција ЕУ o Косову

Нормализација односа са Приштином, поштовање и примена до сада постигнутих бриселских споразума основи су преговарачке позиција ЕУ о поглављу 35 о Косову у приступним преговорима са Србијом, а процес европске интеграције Србије повезује са даљим напретком у том процесу.

"Србија треба да заврши свој део посла на примени споразума постигнутих 25. августа 2015, нарочито када је реч о успостављању Заједнице српских општина као и друге елементе Бриселског споразума (о полицији, правосуђу, заштити грађана) из 2013", наводи се у платформи.

Србија такође треба да се ангажује на постизању даљих споразума, унапређујући нормализацију односа с циљем да на крају постигне обухватну нормализацију односа Србије и Косова у складу са преговарачком платформом, наводи се у преговарачкој позицији ЕУ.

У документу објављеном за јавност, сат пошто је Србија на Другој међувладиној конференцији у Бриселу отворила прва поглавља у преговорима са Европском унијом, подсећа се да процес приступања ЕУ и процес нормализације односа са Приштином треба да теку паралелно а да преговори о поглављу 35 неће заменити дијалог Београда и Приштине у Бриселу под покровитељством високе представнице ЕУ.

У складу са преговарачким оквиром, Европска комисија и висока представница ЕУ ће пажљиво пратити испуњавање овог првог сета привремених "бенчмарка" и бар "два пута годишње" извештавати Министарски савет ЕУ о том напретку. Они ће се дотеривати у складу са развојем ситуације на плану дијалога.

Међутим, уколико процес нормализације односа са Косовом буде знатно заостајао за напретком у укупним преговорима, због тога што Србија не делује у доброј вери, нарочито када је реч о испуњавању споразума између Србије и Косова, Комисија ће на своју иницијативу или на захтев неке од земаља чланица предложити да обустави препоруке о отварању или затварању других поглавља док се та неравнотежа не отклони, наводи се у документу.

Шта Србија треба да испуни 

У преговарачкој позицији ЕУ се затим детаљно наводи шта Србија треба да испуни у вези са већ постигнутим споразумима.

Србија, како се износи, треба да допринесе наставку формирања Заједнице српских општина (изради статута) у складу са договореним временским планом, и да обезбеди транспарентност финансирања српских општина.

Србија такође треба да настави да испуњава споразуме о полицији и правосуђу и телекомуникацијама.

Очекује се и доследно поштовање одредаба о разменама званичних посета као и да Србија настави да пружа сву административну подршку Канцеларији за везу у Приштини.

Када је реч о енергетици, очекује се да Србија настави да се ангажује у процесу нормализације између косовског КОСТТ-а и српског ЕМС-а, укључујући потписивање споразума о интерконекцији и подршку чланству КОСТТ-а у европској мрежи ЕНТСОЕ.

Србија ће, како се наводи, основати компанију за снабдевање "Електросервер" на Косову и испунити услове да та компанија добије лиценцу у складу са косовским законима.

Србија ће такође решити питање менаџмента Хидросистема "Газиводе" који је поставила.

Када је реч о интегрисаним прелазима, Србија ће завршити успостављање свих прелаза, побољшати контролу и затворити алтернативне путеве како би се обезбедило да се за пролазак робе и људи са Косова и на Косово користе искључиво службени прелази.

У погледу слободе кретања, од Србије се очекује да омогући улаз држављанима трећих земаља са Косова у Србију и примењује споразуме о регистарским таблицама на северу Косова као и да јавно подржи примену споразума о мосту у Митровици који треба да доведе до отварања моста за саобраћај најкасније до краја јуна 2016. године.

Када је реч о регионалној сарадњи, од Србије се тражи да омогући ефективно учешће Косова у регионалним иницијатива под договореним условима као и да подржи укључивање представника Косова у менаџмент и административне структуре регионалних организација у складу са заслугама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара