Читај ми!

Могуће отварање поглавља 32 и 35 до краја године

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да је Србија недавним договором у Бриселу направила основ за позитиван извештај са скрининга за поглавље 35, који се очекује крајем септембра. Јоксимовић најављује могућност отварања два преговарачка поглавља до краја године.

Више од годину и по тим задужен за преговоре са Евроспком унијом имао је да се упозна са новим правилима приступа европској породици, и припреми акционе планове.

Судећи по најновијим изјавама, чини се да до отварања првог поглавља нема више препрека.

"Ми смо за поглавље 32, које се тиче финансијске конотроле, упраљање јавним финансијама и свега онога што је важно припремили прошле године преговарачку позицију, тако да је врло извесно да бисмо у пакету отворили, у новембру или децембру, поглавље 35 које се тиче имплементације Бриселског споразума и поглавље 32 која се тичу финансијске контроле", каже Јадранка Јоскимовић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције.

Иако ниједно поглавље није лако, постоје нека за које није потребан акциони план.

Шеф преговарачког тима за приступање ЕУ Тања Мишчевић каже да су то јавне набавке, рибарство, индустријска политика, просвета и и малди, то је поглавље које се и отвара и затвара истоврмено,

"На томе радимо, наше колеге праве преговарачке позиције и лагано се усклађујемо", рекла је Мишчевићева.

"Мислим да ћемо почетком године бити спремни да отворимо поглавља 23 и 24 и онда након тога, ја верујем да ће 2016. година бити врло интенизивмна и динамична", уверена је Јоксимовићева.

Европска комисија је до сада урадила извештаје за 14 преговарачких поглавља. За наредне фазе преговарачког процеса, један од кључних изазова биће примена договореног.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара