Читај ми!

Кључна улога цивилног друштва у процесу приступања ЕУ

Шеф Делегације ЕУ у Београду Мајкл Давенпорт изјавио је да Србија, као и друге земље кандидати, треба да развију сопствени механизам за сарадњу са цивилним друштвом у оквиру процеса приступања Европској унији и додао да ЕУ подржава јачање капацитета цивилног сектора.

"То није нешто што прописује Европска комисија. Свака земља треба да пронађе свој пут и начин али без обзира на то који пут изабере важно је да он доноси свима резултате", рекао је Давенпорт на отварању петог Форума о цивилном друштву у земљама Западног Балкана, преноси Танјуг.

Цивилно друштво треба да делује као катализатор у променама, навео је шеф Делегације ЕУ у Београду и истакао значај учешћа свих сегмената друштва, поготово у изради акционих планова за преговарачка поглавља.

"Улога Делегације ЕУ у Србији је да ради са свима у Србији и подржава напоре јер није реч о томе да само влада треба да уђе у ЕУ, већ цело друштво", рекао је Давенпорт.

Европска комисија се, како је подсетио, у припреми извештаја о напретку земаља кандидата ЕК ослања и на мишљење организација цивилног сектора.

Према његовим речима, земље кандидати за чланство не треба да усвоје само минимум европских закона, већ имају слободу да примене и више него што је потребно.

Напомиње да ће снажно и непрестано опредељење ЕУ за напредак процеса проширења бити потврђено и ове године додавши да Унија пружа политичку али и материјалну подршку том процесу.

"Наш кључни политички циљ је да све земље региона крену и успешно заврше процес приступања", рекао је Девенпорт.

Као битне теме у процесу приступања, поред економских питања и реформе јавне управе, наводи владавину права, правде и безбедности у чему, како је рекао, организације грађанског друштва имају кључну улогу.

Такође, организације цивилног друштва и медији могу да помогну да припреме за преговоре доведу до суштинских промена у интересу грађана, истакао је он и подсетио да је ЕК усвојила два кључна стратешка документа која се тичу смерница ЕУ за подршку грађанском друштву и слободи медија.

"Ми желимо јачање капацитета организација грађанског друштва и пружамо томе подршку у процесу приступања", рекао је Давенпорт.

Председавајући Европског економског и социјалног комитета за Западни Балкан Јонут Сибиан је рекао да ова институција ЕУ пружа подршку процесу проширења и да верује да ће у наредном периоду неке од земаља на овом простору постати чланице ЕУ.

Политика проширења доноси обострану корист како ЕУ тако и земљама кандидатима, као и мир и безбедност на континенту, навео је Сибиан и додао да због крхкости Западног Балкана грађани овог региона треба да знају мапу пута у проширењу.

Оцењује да цивилно друштво треба да буде укључено у сарадњу са државним институцијама као социјални партнер и да треба да скреће пажњу политичарима на проблеме.

Извршни директор Грађанских иницијатива Маја Стојановић је указала да власт тек треба да схвати која је улога грађанског друштва.

"Ако влада не схвати да су слободе, људска права битне, онда нећемо моћи да идемо напред", рекла је Стојановићева и додала да је суштина грађанског друштва да се чују различити гласови и тако врши утицај на доношење одлука.

Подсетивши да су прва два акциона плана из Брисела враћена на дораду, наводи да су организације грађанског друштва изнеле неке препоруке влади али да је она то одбила.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво