Читај ми!

"Премијер ће предочити шта смо све урадили"

Шеф преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић каже да, уколико Србија успе да Сједињеним Америчким Државама пренесе поруку да је на стратешком путу европских интеграција, добиће њихову подршку.

Мишчевићева је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекла да су САД велика светска сила и да, ако је Србија има за партнера и сарадника који је заинтересован за улагање и развој, не само у економском, него и у политичком смислу и ако успе да им каже да је на стратешком правцу европских интеграција, добиће њихову подршку.

Поводом посете премијера Александра Вучића САД, Мишчевићева је подсетила да, иако САД нису чланица ЕУ, јесу најважнији и економски, али и политички партнер ЕУ.

"Не може Америка донети одлуку, али и те како може пренети добар осећај свега онога о чему ће и премијер говорити и представити шта је до сада урађено, посебно у домену владавине права и измена закона који нас приближавају европским стандардима, а како би смо постали интересантни за инвеститоре", рекла је Мишчевићева.

Додала је да очекује и разговоре о важним политичким питањима као што је регионална стабилност, о чему је ових дана било живе дипломатске активности и упознавање са резултатима дијалога између Београда и Приштине.

Указала је на неподељену оцену да Србија представља најзначајнију државу у региону Западног Балкана и очекује да ће премијер домаћине упознати са свим што је резултат дијалога између Београда и Приштине.

"Ово је одлична прилика да на правом месту у Вашингтону премијер представи шта је Србија до сада урадила. То је најбољи начин да се покаже зашто је важно да Србија иде даље", истакла је Мишчевићева.

Говорећи о посетама Вучића водећим америчким компанијама, Мишчевићева је додала да је Србија на мапи мала држава и за велике светске компаније,па је то прилика да највиша политичка личност у Србији представи шта су могућности и потенцијали, гарантујући да је Србија право место за улагање.

Посета Меркелове прилика за разговоре о поглављима

Мишчевићева је оценила и да ће предстојећа посета немачке канцеларке Ангеле Меркел Београду бити прилика за разговоре о отварању преговарачких поглавља, наставку процеса интеграције, односно реформама у Србији.

Посета немачке канцеларке има два нивоа, каже Мишчевићева и објашњава да је један билатерални, али да постоји и други, регионални ниво.

На питање о могућности да Меркелова посети Београд почетком јула, а потом и Тирану и Сарајеву и читав регион, Мишчевићева је истакла да за Европу највећи финансијски, привредни и политички значај у овом тренутку има Немачка и да је важно да Немачка разуме све што се дешава у Србији и око Србије.

У августу прошле године почео је Берлински процес и на иницијативу Меркелове премијери држава региона окупили су се у Берлину и разговарали о инфраструктурним пројектима повезивања региона, чиме је Немачка желела да покаже да проширење ЕУ није заборављена прича, подсетила је Мишчевићева.

Оценила је да је, са друге стране, то прилика за помоћ у ономе што јесте суштина повезивања, а то је изградња инфраструктурних мрежа, да тај процес напредује и да је то била и окосница и један од најважнијих елемената у разговорима премијера Србије Александра Вучића и албанског премијера Едија Раме пре неколико дана у Тирани.

"Процес европске интеграције и регионална сарадња је више од услова, то је наша потреба, ослоњени смо једни на друге", закључила је Мишчевићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво