Читај ми!

Дачић: Јужни Кавказ важан за стабилност Европе

Министар спољних послова и председавајући ОЕБС-у, Ивица Дачић рекао је током посете Азербејџану да је регион Јужног Кавказа од великог значаја за стабилност Европе и изразио уверење да је дијалог једини начин за решавање конфликата.

Такође, неопходна је политичка воља свих страна да би се до решења дошло, рекао је Дачић након разговора са министром спољних послова Азербејџана Елмаром Мамадјаровом у Бакуу, преноси Танјуг.

Дачић је изразио добру вољу Србије као председавајућег ОЕБС да помогне у проналажењу решења преко својих представника и копредседавајућих Групе из Минска, саопштило је Министарство спољних послова.

"ОЕБС треба да буде партнер земљама у којима је присутан, да помогне у решавању одређених конфликата, спровођењу реформи и самим тим буде користан фактор у свим земљама где постоји његово присуство", рекао је Дачић.

Подсетио је да је ОЕБС присутан у Србији већ 20 година и додао да је Србија имала различита искуства те да је једно време била удаљена из активности ове организације, а сада њоме председава.

"Србија је једна од земаља која је на својој кожи осетила питање двоструких стандарда", рекао је Дачић и истакао да се принципи ОЕБС-а морају примењивати без двоструких стандарда.

"Србија је посебно осетљива на питања територијалног интегритета и суверенитета, имајући у виду да је на примеру Косова било много двојних стандарда и управо због тога желимо да кажемо да је најважније да постоји политичка воља за решавање свих ових питања на свим странама", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије посебно је нагласио чињеницу да ће Азербејџан бити домаћин првих Европских игара, на којима ће Србија имати 132 учесника, те да се очекује долазак председника Томислава Николића на отварање ових игара.

Када је реч о билатералним односима, Дачић и Мамадјаров су се сагласили да су Србија и Азербејџан стратешки партнери и пријатељске земље и да постоји спремност за развијање односа на свим нивоима.

Према речима Мамадјарова, теме разговора била су и питања енергетике, визне либерализације, као и конфликта у Нагорно-Карабаху између Јерменије и Азербејџана.

Такође, шеф српске дипломатије обећао је азербејџанском колеги да ће разговарати са јерменским министром Налбандијаном о питањима која се тичу ухапшених и несталих лица, те иницијативама које се тичу могуће либералније концепције слободе кретања у том региону.

Посетом Азербејџану, Дачић је у функцији председавајућег ОЕБС-у, започео тродневну посету мисијама ОЕБС-а на Јужном Кавказу, током које ће 2. јуна боравити у Грузији и 3. јуна у Јерменији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво