Читај ми!

Скупштина Новог Сада усвојила Декларацију о "Рајиној шуми"

Скупштина Града Новог Сада усвојила је Декларацију о осуди злочина у "Рајиној шуми" који су починиле власти након ослобођења града 1944. године.

О Декларацији, коју је предложила одборничка група "Сви за Нови Сад" коју чине одборници Српског покрета обнове и Покрета "Динара-Дина-Дунав", од укупно 78 одборника Скупштине Града изјаснило се њих 64, колико их је присуствовало седници градског парламента, а за Декларацију је гласало 42 одборника, 10 је било против, а 12 одборника није учествовало у гласању.

За су гласали одборници владајуће коалиције, одборници Лиге социјалдемократа Војводине су били против, док одборници из редова Демократске странке и Српске радикалне странке нису учествовали у гласању, преноси Танјуг.

Пре самог гласања председница одборничке групе "Сви за Нови Сад" Бранка Бежанов, која је образложила предлог Декларације, је након сугестија неких учесника у расправи, променила првобитни предлог Декларације у делу који говори о броју стрељаних у "Рајиној шуми", па су уместо речи "250 стрељаних" у предлог уврштене речи "стрељан велики број".

Током расправе представници СРС-а Ђурађ Јакшић и ДС Божидар Протић су истицали да нема довољно научно-историјски поткрепљених података да би се предложена Декларација могла усвојити.

Одборници ЛСВ-а су истицали да Декларација представља покушај прекрајања историје и "изједначавања невиних жртава са колаборационистима", док су представници владајуће коалиције тврдили да се ради о цивилизацијском чину који има за циљ спречавање подела међу српским народом.

Одборници су усвојили и извештаје о раду појединих градских јавних и јавно-комуналних редузећа у 2014. години, а на почетку седнице изабрали су Марину Попов-Иветић за градског омбутсмана.

У наставку седнице која је у току, пред одборницима је више од 20 тачака дневног реда, међу којима су најбројније именовања директора градских предузећа који су до сада били у в. д. статусу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво