Читај ми!

Вилхелм: Односи Србије и Немачке никада нису били бољи

Билатерални односи Србије и Немачке никада нису били тако добри као сада, укључујући и привредну сарадњу, рекао је немачки амбасадор Хајнц Вилхелм, наводећи да је за Немачку Србија кључна земља Западног Балкана која има њену подршку на путу ка ЕУ.

Амбасадор Хајнц Вилхелм је на 44. клубу лобиста у Привредној комори Београда рекао да, нажалост, Немачка више није први трговински партнер Србије, јер ју је престигла Италија, због доласка "Фијата" у Крагујевац, преноси Танјуг.

Упркос томе, навео је, вредност размене две земље износи око 3,2 милијарде евра и бележи тренд стабилног раста, за који се очекује да ће износити пет одсто годишње.

Напоменуо је да на српском тржишту тренутно послује 370 великих немачких фирми и да предстојећи долазак великана привреде "Лидла" и "Тениса" показује да Србија постаје атрактивна.

Амбасадор је пренео да немачке фирме у Србији сматрају да је бирократија можда преспора, али и да је донет велики број пристојних закона, као што је Закон о раду, за који оцењују да је апсолутно добар.

Немачки амбасадор сматра да у Србији недостаје предузетничког духа и да се још очекује привредни замајац коме би могло допринети ангажовање младих који би основали своје фирме јер, како је приметио, не исплати се само чекати велике стране инвестиције.

Вилхелм је нагласио да је сарадња Србије и Немачке веома напредовала у свим пољима, политици, економским односима, културним и личним везама.

"Бићу нескроман, уз наше залагање и добру сарадњу са премијером Србије Александром Вучићем, који је наш одличан партнер, у Немачкој види узор, и нама се обраћа за пуно савета, веома смо напредовали у свим пољима", рекао је Вилхелм, који сматра да Немачка у очима премијера Вучића и уопште српског народа "свира прву виолину".

Србија има позитивну улогу у региону последњих неколико година, рекао је Вилхелм наводећи да предстојећа посета немачке канцеларке Ангеле Меркел Србији значи признање за залагање Србије.

Подсетио је да је Немачка највећи појединачни донатор и од 2000. до данас донирала је Србији 1,8 милијарди евра у развојној помоћи.

Вилхелм је истакао да је Србија за Немачку кључна земља Западног Балкана и да се снажно залаже за европске интерграције Србије, иако то можда није утисак у медијима.

Председник Друштва лобиста Србије Ненад Вуковић рекао је Танјугу да је то удружење изузетно задовољно што је могло да угости немачког амбасадора.

"Нама је Немачка изузетно важна, не само као трговински и привредни партнер већ и пратилац и узор на путу ка ЕУ", истакао је Вуковић.

Напоменуо је да је лобирање веома значајно у приближавању ЕУ, и то нарочито економско лобирање.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво