Униформе ОВК поново на улицама Приштине

У Приштини је, у присуству великог броја грађана, родбине и посланика косовске скупштине, одржана комеморација косовским Албанцима убијеним у полицијској акцији у Куманову. Ослободилачка национална армија најавила "освету".

Комеморацију у Хали спортова "1. октобар" организовало је Удружење ОВК, а присуствовали су посланици Демократског савеза Косова премијера Исe Мустафе, као и поједини градоначелници из те партије, посланици Самоопредељења, Алијансе за будућност Косова. 

Уз највише почасти на Гробљу хероја сахрањени су Џафер Зимерај, Мирсад Ндрецај, Тургај Гаши, Самид Кастриоти, Хисен Рушити, Фатлум Вишесел, Арбен Реџај и Валон Кабаши. Бег Розај је сахрањен у недељу у Глођанима

Почаст убијеним Албанцима са Косова одао је и имам џамије у Приштини Шефћет Краснићи, који је недавно ухапшен због сумње да је подстрекавао екстремни радикализам на Косову.

Испред осам ковчега Албанаца са Косова убијених у сукобу у Куманову стајале су униформисане особе са ознакама тзв. ОВК које су у рукама држале и заставе Албаније.

Нешто пре сахране огласила се и Ослободилачка национална армија, чији су припадници убијени у Куманову, наводећи да се "борба неће зауставити док се у свим албанским територијама не буде вијорила национална застава".

ОНА је, такође, навела да су припадници "кумановске групе" убијени у окршају са "непријатељским Славо-Македонцима", упозоравајући да ће одговорни за тај инцидент, попут македонског премијера Николе Груевског, лидера ДУИ Алија Ахметија и неких косовских политичара, бити "оштро кажњени".

Један од убијених у оружаном сукобу са полицијом, бивши припадник ОВК Бег Ризај, сахрањен је у недељу у меморијалном комплексу у Глођану, у општини Дечани.

У Куманову је 9. и 10. маја, после напада групе терориста на полицију дошло до жестоких оружаних сукоба у којима је погинуло девет Албанаца са Косова.

Униформе ОВК забрањене су од јуна 1999. године, када је ОВК "демилитаризована" сложеним споразумом који је потписан са тадашњим командантом Кфора, британским генералном Мајком Џексоном.

 

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво