Скупштина о изменама Закона о ваздушном саобраћају

У Скупштини Србије завршена расправа о изменама Закона о ваздушном саобраћају. Министарка Зорана Михајловић најавила је да ће изменама закона бити јасно дефинисана надлежност и издавање дозвола за чартер летове. Почетак рада обележила је полемика посланика СДС-а и СНС-а.

17.30 - Скупштина Србије завршила рад за данас, сутра о тумачењу Закона о високом образовању.

14.40 - Полемика опозиције која тражи законску заштиту грађана задужених у францима и другим страним валутама и СНС-а. 

12.00 - Поносни смо на постигнуто у ваздушном саобраћају, рекла је пред посланицима министарка Зорана Михајловић. 

10.20 - Полемика СДС и СНС о кадровима. 

10.05 - Почела седница парламента, на чијем дневном реду су измене Закона о ваздушном саобраћају. 

Србија може да буде поносна на до сада постигнуто у области ваздушног саобраћаја, а измене закона, о којима посланици данас воде расправу, омогућиће да се постигне још више, изјавила је министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

"Када посматрамо све врсте саобраћаја у Србији не можемо да не признамо да је Србија у тој области једним делом већ у ЕУ и да је ваздушни саобраћај управо нешто на шта Србија може да буде поносна", рекла је Михајловић, представљајући посланицима предложене измене Закона ваздушном саобраћају.

Као најзначајније новине, она је издвојила формирање Националног комитета за безбедност, али и другачију поделу аеродрома, како би били смањени трошкови отварања нових.

Подсећајући да је Закон о ваздушном саобраћају донет 2010. године, министарка је навела да је циљ измена додатно усаглашавање са директивама ЕУ.

"Управо овај закон треба да нам омогући да учинимо још више у овом делу саобраћаја и могућности за то сасвим сигурно постоје", поручила је Михајловић.

Почетак рада у Скупштини Србије обележила је полемика посланика СДС и СНС, после тврдње СДС да је у "Електровојводини" од марта до маја ангажовано 49 људи, са стручним спремама које не одговарају радним местима на које су постављени, а напредњаци су узвратили подсећањем да је некадашњи министар грађевинарства Оливер Дулић био ортопед, преноси Танјуг.

У делу седнице, у коме посланици сваког уторка постављају питања представницима власти, заменик шефа посланика СДС Јанко Веселиновић показао је списак од 49 људи који су од марта до маја запослени у "Електровојводини", наводећи да су у питању активисти СНС који раде на друштвеним мрежама.

"Оно што ми даје сумњу да се ради о кадровима који треба да раде на друштвеним мрежама јесте њихова стручна спрема, међу којима су керамичари, текстилни конфекционар, пољопривредни техничар. Оно што је посебно занимљиво јесте да је међу запосленима и угоститељски техничар, који ради у служби за јавне набавке. Ако министар одбране може да буде керамичар, зашто не би могао и службеник у јавним набавкама", рекао је Веселиновић.

Напредњаци су узвратили подсећањем да је некадашњи министар грађевинарства био ортопед, али и питањем зашто општинска инспекција општине Палилула, где је ДС на власти, не ради свој посао, јер се на простору те општине дижу виле и други стамбени објекти који заграђују прозоре обичним људима и угрожавају њихов животни простор.

Пошто је Драган Шутановац (ДС) поставио питање о нереализованим обећањима премијера Србије Александра Вучића о фабрици чипова и фабрици авио делова, као и о уговору о војној установи "Карађорђево", где земља још увек није посејана, Александар Јовичић (СНС) је констатовао да је невероватно колика брига у ДС постоји за паоре и пољопривреднике.

"Невероватно је колика брига постоји у ДС за паоре и пољопривреднике, ви који сте земљу давали Дарку Шарићу, Милету Јерковићу, сада се бринете за српског сељака", рекао је Јовичић.

Он је додао да је највећа партизација била за време власти Бориса Тадића, те демократе упитао како их није срамота због малверзација у Развојној банци Војводине и другим органима.

Шутановац је министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића упитао да ли је полиција неспособна да утврди ко у Влади Србије одаје службене тајне, будући да је формирала тим који треба да то утврди.

Посланица Нове Србије Дубравка Филиповски затражила је хитну реакцију надлежних органа после пораста породичног насиља у градовима широм Србије, наводећи да нема оправдања што насилници нису приведени и кажњени.

"Потребне су нам хитне, системске мере које већ дуже времена најављујејмо. Сада је последњи тренутак да се оне десе", рекла је Филиповски, која је министра правде Николу Селаковића упитала када ће уследити измене Кривичног закона које је најавио.

Посланик СДА Санџака Енис Имамовић тражио је од председнице Скупштине Маје Гојковић да стане у одбрану достојанства Скупштине и посланика, тако што ће реаговати на одговоре институција и појединаца, а који су, како тврди, увредљиви и вређају интелегенцију и посланика и грађана, попут одговора Канцеларије за Косово и Метохију о нападу на два бошњачка студента у северном делу Косовске Митровице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво