Позитиван сигнал ЕУ у добром тренутку

Бивши амбасадор Србије у Турској Душан Спасојевић оцењује да јучерашњи састанак у Бриселу представља позитиван сигнал у веома добром тренутку за Србију. Очекујем отварање поглавља у најкраћем року, каже Спасојевић за РТС.

Најважније је да што пре уследи отварање првих преговарачких поглавља, истиче бивши амбасадор Србије у Турској Душан Спасојевић.

"Јучерашњи састанак представља позитиван сигнал у веома добром тренутку", рекао је Спасојевић гостујући у Дневнику РТС додајући да су из Брисела послате добре поруке.

У Бриселу је у понедељак одржана конференција "Пријатељи Србије" на којој је премијер Србије Александар Вучић дочекао представнике свих 28 држава чланица ЕУ.

Спасојевић очекује да прва преговарачка поглавља буду отворена у најкраћем року јер је, како каже, веома важно да Европа да сигнал не само Србији већ и Балкану да имамо перспективу за пуноправно чланство.

На питање новинара да ли дипломатска офанзива може да убрза отварање преговара, Спасојевић је рекао да су европске интеграције пре свега политички, односно геополитички процес о којима не одлучују бирократе већ политичка руководства.

Зато су важни данашњи сусрети у Берлину, јер је Немачка политички најзначајнија земља у ЕУ, каже Спасојевић и додаје да је исто тако значајан предстојећи одлазак Вучића у Вашингтон јер су САД веома утицајне у ЕУ.

Спасојевић подсећа да је, ако се изузме Хрватска, цео Балкан у застоју када су у питању евроинтеграције. Међу тим државама Балкана је и Македонија која се десет година није померила са једне тачке, а у којој је пре десет дана дошло до терористичког напада.

"Европа је веома озбиљно схватила Македонију, иако су европски званичници покушали да умање значај терористичког чина (у Куманову). Свесни су да Македонија може да запали Балкан. ЕУ не жели украјинску кризу у свом дворишту", рекао је Спасојевић.

Наглашава да се Македонија јуче нашла и на дневном реду у Бриселу, а да су српски званичници упутили умирујуће сигнале. "Поручили су да Македонија мора на демократски начин да превазиђе кризу", закључио је Спасојевић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво