Вучић у Берлину о отварању поглавља и преговорима са ЕУ

Премијер Александар Вучић ће у уторак у Берлину разговарати са шефом одбора за принадлежности ЕУ у Бундестагу Гунтером Крихбаумом, а главна тема разговора, како је речено "Танјугу" у кабинету тог немачког политичара, биће приступни преговори Србије и питања у вези са отварањем поглавља.

Вучић ће осим сусрета са Крихбаумом, политичарем из редова Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), који важи за веома доброг познаваоца српских прилика, имати и, како се очекује, низ неформалних састанака.

Вучић долази у Берлин у стилу европских политичара, односно, помало журно попут немачког канцелара Ангеле Меркел, познате и по томе што је знала да путује у Кину на 48 сати, преноси Танјуг.

То ће бити кратка посета, важна тема, јасна очекивања и добар "тајминг" српског премијера који ће из Брисела, а пре одласка у Америку, имати прилику да у разговору са блиским сарадницима Меркелове размотри важна питања отварања преговарачких поглавља.

Циљ је велики, саговорници утицајни, а Берлин моћан и помало уздржан – тако да ће Вучић, изгледа, и сутра морати да примени све своје политичко умеће, штитећи притом српске националне и државне интересе, како би се у Београд вратио са конкретнијим немачким ставом или "зеленим светлом" о почетку отварања поглавља.

Сутрашњи разговори у Берлину председника српске владе, могли би, ипак, бити нешто лакши него његови претходни, посебно као када је, као први члан конзервативне српске владе, још као потпредседник "пробио лед" и дошао у Берлин.

Вучић, наиме, сада долази непосредно после посете шефа немачке дипломатије Франк-Валтера Штајнмајера, који је у Београду јасно рекао да су наводи да Берлин поставља нове услове Србији, апсолутно нетачни и да је Немачка, као и друге државе ЕУ, заинтересована да Србија ове године отвори прва поглавља у преговорима о чланству са ЕУ. 

Социјалдемократа Штајнмајер, за кога кажу да је разложан политичар кога уважавају и политички неистомишљеници, поручио је тада да Немачка остаје искрен и поуздан партнер Србији на њеном путу ка ЕУ и да су билатерални односи данас изразито блиски и пријатељски.

Премда европски званичници на питање о датуму отварања првих поглавља обично кажу да ће се то десити пре краја године, наглашавајући да "зелено светло", мора, ипак, дати свих 28 земаља, чланица ЕУ, политичка тежина Берлина као центра моћи и одлучивања ЕУ је, међутим, јасна, а самим тим и значај Вучићеве посете.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво