Ђурић очекује дијалог о ЗСО до краја маја

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да очекује да до краја маја буде одржана рунда дијалога Београда и Приштине посвећена само Заједници српских општина и додао да влада од ЕУ очекује да позове Приштину да поштује своје обавезе у спровођењу Бриселског споразума.

Марко Ђурић је за РТВ рекао да међународна заједница врши притисак на Приштину да се спроведе и тај преостали део Бриселског споразума и додао да је могуће да се рунда одржи 26. маја, јер су тај датум прихватиле и ЕУ и српска страна, преноси Танјуг.

"Потребна нам је орочена дискусија о ЗСО, јер је доста чекања са њеним формирањем и одлагања српских права", рекао је Ђурић и додао да Приштина дуже од годину дана није прихватила да разговара о ЗСО.

Навео је да српска страна на ЕУ не гледа само као на посредника већ и као гаранта спровођења Бриселског споразума.

"Очекујемо од ЕУ да не буде само неко ко сазива састанке и даје салу, већ и да позове Приштину да поштује своје обавезе", рекао је Ђурић, наводећи да не може да каже да су они који сазивају састанке Београда и Приштине пристрасни, али да поједине државе чланице ЕУ имају врло често став који у статусном смислу није исти као став Србије.

Ђурић је рекао да однос снага у дијалогу врло често није повољан по Србију, подсетивши да је 23 од 28 држава чланица ЕУ признало Косово и да неке од њих активно подржавају позиције Приштине, некад и у самом току дијалога.

Ђурић је рекао неке иницијативе српске стране о статуту Заједнице српских општина нису прихватане и стављене на сто у Бриселу.

Говорећи о надлежностима ЗСО, Ђурић је рекао да ЕУ "жели да буде негде на средини" између захтева Београда и Приштине.

Он је рекао да је помињање невладине организације у контексту ЗСО бесмислено и да је та идеја и за добар број високих званичника ЕУ "смешна", али да они, међутим, не мисле ни да би то требало да буде нека врста територијалне аутономије, као Република Српска, јер би се дестабилизовале прилике.

"Ми ћемо у разговорима тежити да извучемо максимум, што више колективних права за Србе, и шта год да извучемо то ће бити боље од онога што имамо сад", рекао је Ђурић.

Упитан да ли је платформа председника Томислава Николића о Косову стигла у Владу, Ђурић је рекао да је добро да се о том питању разговара на највишем нивоу и да ће председник и премијер о свему обавестити јавност.

На питање да ли платформа може да угрози Бриселски споразум, Ђурић је рекао да не може да коментарише док документ не буде усаглашен између председника и премијера и нагласио да државни врх гледа исто на највећи број питања и да нема несугласица. Он је рекао и да оружане снаге без српских гласова у парламенту не могу бити основане.

Упитан да ли је Косово на прагу да постане чланица Савета Европе, Ђурић је рекао да они томе стреме већ дужи низ година, а да ће се чинити све да позиција Србије не буде оштећена.

"Ми мислимо да Косово не сме да буде члан Савета Европе јер је то организација где се могу наћи само државе, што Косово за нас није и не треба да буде никад", рекао је Ђурић.

Говорећи о проблемима у разговорима са Приштином о енергетским питањима, Ђурић је рекао да је проблем настао око оснивања предузећа за дистрибуцију енергије која би требало да се производи на акумулацији на језеру Газиводе.

Навео је да према Бриселском споразуму предузеће за производњу треба да оснују ЗСО и Електродистрибуција Србије, али да је нејасно ко ће бити дистрибутер. "Договор о томе није постигнут ни на последњем састанку и мислим да је и то боље него да је постигнут лош договор", рекао је Ђурић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво