Читај ми!

Вучић: Србија ће умети да заштити и сачува своју територију

Премијер Србије Александар Вучић позвао је све одговорне да се очува мир и стабилност у региону и поручио да ће Србија дати брз, ефикасан и одлучан одговор уколико било ко покуша да угрози њену безбедност. Из Куманова у Србију избегло неколико српских породица и 397 Албанаца, каже Вучић.

Александар Вучић је рекао да Влада Србије помно прати догађаје на северу Македоније и да ће успети да заштити и сачува своју територију.

"Наше границе су под пуном контролом снага Републике Србије. Нама не можете да заузимате карауле. Нећемо дозволити никакво угрожавање снага мира и безбедности Републике Србије", поручио је Вучић, преноси Танјуг.

Поводом целодневних борби у Куманову, где се македонска полиција сукобила са неидентификованом наоружаном групом, Вучић је рекао да за сада нема потребе за превеликом бригом, јер грађани Србије могу да буду спокојни и мирни.

"Србија ће умети да заштити своју територију, да одбрани мир и стабилност. Ми смо послали неопходне додатне снаге да помогну у учвршћивању мира", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да ће на сваки покушај провокације у овој ситуцији, на територији Србије, држава одлучно реаговати.

Истакао је да има информација да постоје планови за вечерас да се организују скупови на југоистоку Косова и Метохије.

"Желим да замолим све да не злоупотребе жељу Србије да сачува мир и стабилност и да не помисле да могу да угрожавају наш интегритет и суверенитет, јер одговор Србије биће брз, одлучан, снажан и ефикасан, много ефикаснији него неких других", рекао је Вучић.

Поручио је да Србија жели мир и да пружа руку мира свима у региону, али да ће свакоме ко помисли да може да је угрози послати "јасан, неумитан и веома снажан одговор".

Одговарајући на питање да ли је контактирао са неким са Косова, Вучић је одговорио да је пре свега важно шта ћемо ми да урадимо.

Истакао је да су ти контакти увек корисни и замолио наше грађане, наше албанске пријатеље из Прешева и Бујановца, да знају да је Србија њихова отаџбина и да их ми третирамо као наше грађане – једнако као и све друге.

"Увек ћемо показивати поштовање према њима, али никада и ни на који начин нећемо толерисати насиље, тероризам и напад на Србију. Уколико се то не буде поштовало, наш одговор ће бити изузетно одлучан, брз и ефикасан", поновио је Вучић.

На питање да ли су неки држављани Србије угрожени у Македонији, Вучић је рекао да у Куманову има 4.695 Срба и да је од њих само неколико породица избегло на територију Србије, као и 397 Албанаца.

Додао је да очекује њихов скори повратак у домове у Куманово.

"Ми ћемо наредних дана организовати веће присуство не само снага безбедности наше државе на тој територији. Сутра ћемо имати седницу Бироа на којој ћемо донети нове закључке, а организоваћемо и друге службе попут отварања здравственог и прихватног центра на територији Пчињског округа", рекао је Вучић.

Поводом најновије ситуације у Македонији, премијер је за сутра у 13 часова заказао ванредну седницу Бироа за координацију служби безбедности.

Министар Небојша Стефановић обишао је базу Жандармерије у Ристовцу, одакле је поручио да се предузимају све потребне мере како би се очувала стабилност и безбедност грађана Србије.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара