Јачање сарадње Србије и Јапана

Први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић састао се са Ићиро Аисавом, председником парламентарне групе пријатељства Србија - Јапан у јапанском парламенту и том приликом поручио да је Србија заинтересована за интензивирање економске сарадње.

У отвореном и срдачном разговору обострано је констатовано да су билатерални односи две земље у успону и да постоји жеља за њиховим даљим унапређивањем, саопштило је Министарство спољних послова Србије, преноси Танјуг.

Министар Дачић је оценио да је потребно јачање политичког дијалога на високом и највишем нивоу, што би се одразило и на унапређење свеукупних односа две земље.

Посебно је нагласио да је Србија заинтересована за интензивирање економске сарадње, значајније привлачење јапанских инвестиција, али и повећање извоза у Јапан.

Шеф српске дипломатије захвалио је на несебичној помоћи и донацијама Јапана Србији у протеклим годинама, закључује се у саопштењу.

Србија је, поред унапређења билатералних односа са Јапаном, заинтересована и за повећање обима спољнотрговинске размене, изјавио је потпредседник парламента Верољуб Арсић, који је позвао јапанске инвеститоре да улажу у пољопривредни сектор наше земље.

Арсић је, на састанку са председником посланичке групе пријатељства Јапан-Србија Доњег дома Парламента Јапана Ичиром Аисавом, изразио и захвалност за помоћ коју је Јапан упутио нашој земљи након прошлогодишњих поплава.

Како је саопштено из парламента, Арсић је упознао саговорника са процесом европских интеграција наше земље и напоменуо да је Србија посвећена неговању добросуседских односа у региону западног Балкана као и добрих односа са другим државама.

Председник посланичке групе пријатељства Јапан - Србија Ичиро Аисава оценио је да је политичка и економска стабилност Србије од кључног значаја за просперитет целог западног Балкана.

Говорећи о економских односима Јапана и Европе, Аисава је навео да је тенденција Јапана да успостави боље привредне односе са Југоисточном Европом и навео да постоји простор за унапређењем привредних односа са Србијом.

Саговорници су оценили да пољопривредни потенцијали Србије нису довољно искоришћени, а потпредседник Арсић је, нагласивши значај јапанских инвестиција у Србији, позвао јапанске инвеститоре да улажу у пољопривредни сектор Србије.

На састанку је констатовано да Србију и Јапан везују пријатељски односи, као и да постоји простор да се сарадње две земље прошири у области образовања и научнотехнолошке сарадње.

Састанку је, како се додаје, присуствовао и председник посланичке групе пријатељства са Јапаном Горан Ћирић који је истакао опредељење свих чланова Групе да се заложе за унапређење сарадње на нивоу парламентарних група пријатељства Србије и Јапана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара