Реформе у фокусу регионалног скупа у Бриселу

Дан регионалне сарадње, који ће у среду бити обележен у Бриселу, организован је са идејом да се пошаље јасна порука о томе докле су земље Западног Балкана стигле у процесу реформи и колико су спремне да наставе тај процес.

Председник Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић је, у изјави Танјугу, навео да је Савет за регионалну сарадњу организовао представљање целог региона бриселској јавности коју, како је прецизирао, не чине само званичници из Европске комисије, већ и представници Европског парламента (ЕП), разних невладиних организација, као и свих земаља чланица ЕУ.

"Идеја је да се, кроз учешће свих министара из региона, представника ЕП и известилаца за земље које су у процесу придруживања, укључујући и Србију, као и представнике невладиних организација из Брисела и региона, пошаље јасна порука о томе докле се стигло у процесу реформи", објаснио је Свилановић.

Циљ скупа је такође, додао је, да се пошаље порука о томе до које мере су земље спремне да одлучно, уз подршку Европске комисије и својих европских партнера, наставе процес унутрашњих реформи и процес прилагођавања правилима Европске уније.

Главни говорник ће бити европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, али ће поред њега говорити и представници ЕП, наших земаља и невладиног сектора.

"Скуп ћемо почети представљањем Балканског барометра, и ово ће бити први пут да се објаве сви подаци из барометра и да се види шта грађани у региону мисле и о ЕУ и о сопственим реформама, и каква су им очекивања", најавио је Свилановић.

Такође ће се чути шта пословна заједница мисли о том процесу и како види данашњи тренутак у региону, у свакој појединачној земљи, и каква су им очекивања у блиској будућности, закључио је председник Савета за регионалну сарадњу.

Конференцију, чији су главни организатори Савет за регионалну сарадњу и Балкански фонд за демократију, отвориће, уз Хана, и премијер Албаније Еди Рама, а учешће су најавили и министри спољних послова из шест земаља региона, укључујући министра спољних послова Србије Ивицу Дачића.

Очекује се и присуство известиоца ЕП за Србију Дејвида Мекалистера, као и посланика Европског парламента Едварда Кукана, Улрике Луначек, Тање Фајон, Ива Вајгла и Андреја Пленковића, уз учешће бројних експерата и представника цивилног сектора.

Предвиђен је и заједнички концерт три певачице традиционалног фолклора, Биљане Крстић из Србије, Амире Медуњанин из Босне и Херцеговине и Тамаре Обровац из Хрватске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара