Опозиција - питања влади из скупштинског хола

Посланици опозиције искористили су пословничко право и у скупштинском холу постављали питања Влади Србије која, како су навели, већ девет месеци избегава да последњег четвртка у месецу испуни ту обавезу. Маја Гојковић одбацује критике и наводи да је премијер Александар Вучић у парламенту био 215 сати. Опозиција има довољно простора да изнесе ставове, тврде СНС и СПС.

Опозиција је поручила да председница парламента Маја Гојковић тако организује седнице да се оне заврше до последњег четвртка у месецу и на тај начин се избегава могућност постављања питања, преноси Танјуг.

У скупштинском холу су се окупили посланици ДС, СДС, Нове странке, ЛСВ, Заједно за Србију, Зелених Србије, а њихова питања односила су се, поред осталог, на несрећу војног хеликоптера у којој је погинуло седам људи, еколошкој ситуацији у Србији, одговорности за поплаве, укидању Електровојводине...

Демократе је занимало када ће одговорни "за више од 50 страдалих у поплавама у Обреновцу кривично и политички одговарати", када ће министар одбране Братислав Гашић одговарати и поднети оставку због пада хеликоптера, али и када ће бити подигнуте плате и пензије у Србији.

Шефа посланика те странке Борислава Стефановића занимало је и како се зову и са колико су запослених регистроване фирме које се баве извозом јабука у Русију и увозом угља, јер сумња да су у питању појединци који се енормно богате на тим пословима.

За подизање плата и пензија интересовао се и заменик шефа посланика СДС Јанко Веселиновић, па је премијера Александра Вучића упитао када ће Влада Србије вратити пензије које су, подвукао је, неуставно смањене, а како би држава била поштеђена судских трошкова на основу притужби пензионера.

Њега је интересовало и када ће вратити плате "здравственим и просветним радницима, полицајцима које туку хулигани на спортским утакмицама...".

Веселиновић је такође дао "савет" премијеру како то да уради - тако што ће побољшати наплату пореза и акциза, посебно када су у питању естрадне звезде које, како је навео, зарађују озбиљна средства, а против којих није поднета ниједна пореска пријава.

"Девет месеци није било питања за владу зато што председница организује седнице на начин да се оне заврше до последњег четвртка у месецу. Имали смо пуно питања да им поставимо, нарочито имајући у виду чињеницу да је прошло годину дана од њеног формирања”, рекао је Веселиновић.

Посланик Нове странке Зоран Живковић упитао је премијера Вучића по ком основу је преузео команду над Војском Србије, имајући у виду да по Уставу Србије њом командује председник Републике и да то ради само театрално.

"Да ли је то државни удар који се десио, а да ми нисмо приметили? Председник Србије то ради само понекад и театрално, а већ дуже од годину дана основне мере и активности очигледно произилазе из воље Вучића", рекао је Живковић.

Живковићева оцена је да је актуелна влада најгора "упркос веома јакој конкуренцији", као и да не постоји ниједан разлог за смену заштитника грађана Саше Јанковића "који свој посао обавља на задовољавајући начин".

Посланик ЛСВ Ђорђе Стојшић питао је надлежен зашто се укида предузеће Електровојводина од 1. јула, наводећи да је у питању најпрофитабилније предузеће, док је Иван Карић из Зелених Србије указао на еколошку катастрофу у Србији и упитао представнике власти зашто у последње три године ништа није урађено на развоју обновљивих извора енергије.

Карића је занима и зашто није отворено "ниједно зелено радно место" и зашто почињу спекулације да би нуклеарна енергија требало да се производи у Србији.

Посланик Заједно за Србију Душан Петровић говорио је о тешком економском стању у Србији, а представнике власти упитао је шта се чини у току 2015. године на унапређењу система наводњавања и одводњавања, на унапређењу производње енергетских биљака и коришћењу потенцијала шума, на унапређењу система енергетске ефикасности, као и када ће са НИС-ом отворити озбиљну расправу о улагањима у Петрохемију.

СНС и СПС: Опозиција има довољно простора да износи ставове

Посланици владајућих СНС и СПС Зоран Бабић и Ђорђе Милићевић одбацили су критике опозиције да јој је ускраћено право да поставља питања представницима владе, наводећи да је имала довољно простора и времена за изношење својих ставова.

Шеф посланика СНС Зоран Бабић сматра да је у питању јасна замена теза, будући да они, како је рекао, који би требало да одговарају, траже одговоре.

"Влада и њени представници су стално у скупштини и одговарају на сва питања посланика", поручио је Бабић у изјави новинарима у парламенту.

Бабић је напоменуо да су премијер Србије и министри у влади врло често били у парламенту и подсетио на расправу о доношењу буџета, пројекту Београд на води и друге, када су посланици имали прилике да поставе сва питања која их занимају.

Он је додао да је у периоду од 2008. до 2012. године влада Мирка Цветковића посланицима полагала рачуне свега седам пута, а да је Вучићев кабинет за две и по године био у парламенту 11 пута.

"Цветковић је за четири године провео 74,5 сата. Шта је то друго него омаловажавање скупштине и посланика. Вучић је провео у скупштини, у складу са најавам да ћемо овде спавати и пити, 215 сати и за то време свако је могао, па чак и ових 13 величанствених, да поставе питање које год хоће", рекао је Бабић.

Он је указао да су "имали потребу да тада буду на неком другом месту".

Заменик шефа посланика СПС Ђорђе Милићевић поручује да је легитимно право опозиције да критикује, а њихов данашњи наступ оценио као политички маркетинг и један у низу безуспешних покушаја да дођу до политичких поена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара