Читај ми!

Штајнмајер: Немачка поуздан партнер Србији на путу ка ЕУ

Министар спољних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, пред посету Србији, 28. априла, поручио је да у Београд долази с поруком да Немачка остаје искрен и поуздан партнер Србији на њеном путу ка ЕУ.

Србија је протеклих година предузела запажене кораке напред, рекао је Танјугу шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер.

Оцењујући напредак Србије од ступања на дужност нове владе, Штајнмајер је рекао да је постигнут историјски споразум о нормализацији односа са Косовом и да су започети преговори са ЕУ. Уведене су, каже, и болне али потребне економске реформе.

Немачки министар сматра да ће наставак тог пута, уз политичку одлучност и доследност, бити и највећи изазов за Србију наредних година.

"Политичка, друштвена и економска трансформација требало би да Србију припреми за чланство у ЕУ. Та трансформација, међутим, пре свега је за опште добро Србије и њених грађана. Србија на том путу не мора да корача сама", истиче шеф немачке дипломатије и додаје да Немачка и ЕУ подржавају земљу политички и финансијски.

"Тако је Србија од 2008. до 2013. добила већ 1,2 милијарде евра подстицајних средстава ЕУ из претприступних програма", подсетио је Штајнмајер.

Шеф немачке дипломатије је приметио да су билатерални односи Србије и Немачке данас изразито блиски и пријатељски.

"Ту сарадњу желимо и убудуће да наставимо. Посебно желимо да Србији будемо искрен и поуздан партнер на њеном путу у ЕУ. То је важна порука моје посете Београду", истакао је Штајнмајер.

Коментаришући процес преговора Србије са ЕУ и однос Србије и Косова, шеф немачке дипломатије истиче да о међународно-правном признавању Косова од стране Србије као предусловом за пријем Београда у чланство ЕУ, немачка влада није говорила.

"Немачка и европски партнери очекују свеобухватну нормализацију односа Србије и Косова у облику правно обавезујућег споразума", рекао је Штајнмајер и подсетио да је ЕУ то јасно ставила до знања већ пред почетак приступних преговора.

"Немачка се због тога залаже за отварање поглавља 35 о свеобухватној нормализацији на почетку преговора – чим обавезе из споразума о нормализацији између Србије и Косова буду у потпуности примењене", каже Штајнмајер.

"Ти предуслови су од почетка приступних преговора познати и нису се од тада мењали", прецизира министар, уз напомену да је свестан да је то дуг и тежак процес.

"Али, управо дуги и тешки задаци морају бити благовремено започети и не би требало да се чувају за крај", уверен је Штајнмајер.

Министар Штајнмајер не дели становиште да је Европска унија превише обузета сопственим бригама и да јој регион Западног Балкана стога више није у жижи интересовања, те да, под притиском економске кризе и због растућег утицаја Русије у региону, Сједињене Државе преузимају водећу улогу на овом простору.

"Немачка је прошле године конференцијом о Западном Балкану упутила сигнал: ми, без обзира на актуелне изазове унутар ЕУ и политичке турбуленције у свету, стојимо иза обећања из Солуна – једнаке европске перспективе за све земље Западног Балкана."

"Желимо да Србија и њени суседи буду део ЕУ"

"Немачка жели да Србија и њени суседи буду део ЕУ и спремни смо да њихове приступне процесе свом снагом подржимо и уз значајна, између осталих и финансијска средства", истиче Штајнмајер и додаје, као њему посебно важно, да Немачка и ЕУ своје суседе не посматрају сфером утицаја.

"Ми сматрамо да свака земља са својим становништвом треба сама да одлучује којим путем жели да иде. Наша понуда државама Западног Балкана је да ће на крају захтевног приступног процеса постати равноправне чланице у уједињеној Европи. Део тог процеса је преузимање већ постојећих вредности и спољнополитичких ставова ЕУ", истакао је шеф дипломатије водеће чланице ЕУ.

На питање које могућности види за побољшање привредне сарадње Србије и Немачке и шта је кључ за долазак нових немачких инвеститора у Србију, Штајнмајер узвраћа да је његова земља "већ данас међу најважнијим трговинским партнерима Србије".

"Обим трговинске размене између наше две земље је протеклих година непрестано растао. Немачке фирме инвестирају у Србији и стварају радна места", навео је Штајнмајер и додао да Немачка жели и даље да унапређује економске односе са нашом земљом.

"Важни кораци ка повећању атрактивности Србије као привредне локације су, из немачког угла, јачање владавине права и борба против корупције. Мој утисак је да српска влада то исто тако види и да је решена да се око тих тачака ангажује", закључио је министар Штајнмајер.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво