Читај ми!

Протестни скуп Демократске странке

Присталице Демократске странке одржале су митинг на Тргу републике. Лидер демократа Бојан Пајтић позвао је на борбу против актуелне власти и поручио да је потребно променити "владавину незнања и хохштаплераја". Опозиција затражила оставку премијера.

Бојан Пајтић је, окупљенима на митингу "Осветли Србију", рекао да је за три године садашња влада успела да осиромаши грађане, задужи се десет милијарди, да земљу гура све дубље и дубље у кризу у свим областима друштвеног живота, преноси Танјуг.

Додао је да је Демократска странка формирала владу у сенци, јер је "потребно променити владавину незнања и хохштаплераја".

У обраћању након одавања почасти жртвама прошлогодишњих поплава, Пајтић је рекао да је ово први већи скуп ДС-а од 2014. и најавио скупове и у другим градовима.

На оптужбе актуелне власти да је све било у реду док демократе то нису упропастиле, Пајтић је подсетио да грађани не могу да забораве хиљаде мртвих и рањених, стотине хиљада избеглица, огромну незапосленост и инфлацију са којом су били суочени у прошлости.

"Када слушам како кука на 2011. и шта је остало иза нас, питам се како би кукао да је 2000. преузео власт, кукао би тако да би се чуло до Карловаца и Карлобага", приметио је Пајтић, додајући да је Србија 2012. била сиромашна држава, суочена са економском кризом у свету, али да је имала најбоље економске показатеље у региону.

Насупрот томе, додао је, за време Вучићеве владавине имамо најгоре економске показатеље у региону, а дуг је порастао за 10 милијарди евра.

Признајући да постоји и кривица ДС-а, те да је она највише у томе што је допустила да СНС дође на власт, Пајтић је истакао да је управо зато обавеза демократа да учине све да такву власт сруше.

"Данас су на власти они који су 12 година чекали и за то време нису приметили ни мостове које смо подигли, булеваре које смо изградили, нису видели 15 милијарди инвестиција које смо донели, вртиће и школе које смо изградили. Преко ноћи од ратних профитера постали су Европљани, од понављача магистри и доктори. Данас СНС свом снагом унапређује све грешке које је ДС правио, а ДС данас каже да нема право више ни на једну грешку", поручио је Пајтић.

Владајуће странке Пајтић је "оптужио" да се скривају иза једног човека, а он је, тврди, "аутократски вођа који је суспендовао институције, што покушава да учини и здравом разуму".

За саветнике је, додао је, изабрао двојац на челу са Тонијем Блером и Алистером Кемпбелом, а за "пословног партнера шеика, чија је земља спонзорисала ОВК, за шта је и награђена".

"Србија је данас држава без стратегије, сви смо таоци незналица, шарлатана, плагијатора", констатовао је Пајтић, додајући да се данас Србија продаје иза затворених врата, а лаж продаје за достојанство.

Сви грађани Србије таоци су бесомучне пропаганде и лицемерја, навео је Пајтић, оценивши да је премијер окружен криминалцима, плагијаторима, фалсификаторима и незналицама.

"Малтретирају општину за општином. Батинаши нападају редом, туку нас у Врбасу, Мионици, Инђији, Мајданпеку, а пролазе некажњено иако су идентификовани и пријављени. Имамо обавезу да извршимо политичке промене и то мора бити обавеза за сваког пристојног грађанина ове земље", поручио је Пајтић.

Глумац Бранислав Лечић, који је био водитељ програма на митингу, рекао је да нико нема право да ућуткује грађане, оценио да власт ствара атмосферу страха, те да су независне институције суочене с клеветањем, а затим је прочитао закључке које је влада у сенци јуче усвојила.

"Ми се не слажемо и не миримо са тим и сматрамо да мрак створен ућуткивањем неће нестати ако и ми затворимо очи. Србији не треба недодирљиви вођа, већ владавина закона, да влада служи грађанима а не да њима господари", наводи се у закључцима које су присутни подржали.

Затражено је и да Влада енергију коју улаже у ућуткивање – стави у службу грађана и у складу с принципима владавине права, а да странке које чине власт пронађу у својим програмима речи "слобода" и "људска права", те да не учествују више у насиљу.

Позив на уједињење опозиције

Окупљенима на Тргу републике обратио се и лидер странке Заједно за Србију Душан Петровић, поруком да Србија мора да буде слободна земља да би њени грађани боље живели.

Петровић је истакао да су се шефови неколико странака данас и окупили на протесту у Београду да би поручили целој Србији да могу да се договоре.

"Важно је да имамо јасно представу сви заједно шта нам је чинити. Две ствари нису спорне међу нама данас, прва да хоћемо да што пре постанемо део Европе, а друга да опозиција жели да склони Александра Вучића", рекао је Петровић окупљеним грађанима на митингу на Тргу републике.

Исказујући спремност да се постигне договор међу странкама, навео је да би то био "мали корак на великом договору са грађанима Србије" о томе да Србија мора да буде слободна земља, јер без слободе нема доброг живота.

"Уверен сам да имамо могућност и обавезу да створимо прилику да у Србији одлучују милиони људи, а не један човек", нагласио је Петровић.

Окупљене странке, додао је, јесу опозиција Вучићевој влади "зато што он нема јасан програм изласка из економске кризе".

Петровић се заложио за већа улагања у пољопривреду, али и да се новац намењен "Београду на води" уложи у бољу изолацију кућа, што би, тврди, допринело смањењу потрошње енергената. смањила потрошња енергената.

Заложио се и промену популационе политике, позвао на отпор таблоидизацији Србије и оценио да је недопустиво да се људи застрашују без икаквог разлога и доказа, заложивши се за подршку омбудсману Саши Јанковићу кога "сви разапињу ових дана".

Одата пошта Зорану Ђинђићу

Председник Нове странке Зоран Живковић најпре је тражио од присутних на митингу да одају пошту Зорану Ђинђићу, а затим означио све српске политичаре као кривце за оно што данас имамо, при чему није негирао ни део сопствене одговорности.

"Имамо данас Александра Вучића, човека који последње три године игра руски рулет, али нашу главу ставља испред цеви, који је спреман да жртвује свакога који је против њега, који је вратио Србију у деведесете, који није рекао ко је крив за нестале у поплавама, који и дан-данас крије ко је крив за погибију у паду хеликоптера. Стотину хиљада младих је отишло прошле године из државе, а 50.000 СНС-оваца добило посао", набрајао је Живковић.

Алудирајући на речи премијера Вучића како ради без престанка и без слободног дана, Живковић је приметио да је "можда то разлог наше катастрофе".

"Најгоре је када је неко зао и ради 20 сати дневно, а то имамо. Одмори се мало, Вучићу", поручио је Живковић, додајући да њему као човеку жели све најбоље, али да он не сме више да буде човек који одлучује о нашој судбини.

Србија има право на другу шансу и мора да почне да је остварује ове године, на идућим изборима, покрајинским, локалним и свим испред нас, навео је Живковић.

Бивши глумац Зајечарског позоришта Вујадин Милошевић рекао је да у његовом граду влада диктатура, а да је "Саша Мирковић естрадни менаџер, криминалац и зеленаш", упитавши ко му је то омогућио и ко га чува.

"Устани, Србијо, реци не фашизму", позвао је Милошевић.

На Тргу републике у Београду окупили су се симпатизери и чланови ДС-а, Нове странке, Народног покрета Србије, Заједно за Србију, синдиката "Слога", а запажале су се и заставе "Отпора", као и симпатизера из Инђије, Крагујевца.

Митинг под мотом "Осветли Србију" почео је Лечићевим читањем "писма тати", уз иронично објашњење да су они та "безобразна, незахвална деца, која нису захвална како тата води породицу". Они, међутим, како је рекао Лечић, нису деца, већ одрасли људи, који мисле својом главом и немају страха.

"Нико нема право да боље тумачи наш живот од нас самих, јер најбоље знамо какав је", навео је Лечић, "читајући" писмо.

"Није ово твоја држава, већ свих нас који у њој живимо. Ниси тата, већ један од нас, ниси на власти зарад себе, већ нас представљаш, медији не постоје због тебе, а ни полиција. Тата, ниси ти једини одговоран за своју породицу. Вођа је велики ако уме да делегира своју породицу", "читао" је Лечић и поручио премијеру да "ако сам не поради на томе, мораћемо ми, а то управо чинимо".

Ово је демократско друштво, а ко се плаши демократа није демократа, нагласио је глумац.

Учесници скупа носили су пароле "Мали пали", "Фирму имаш, личну карту немаш", као и карикатуре са ликом премијера Александра Вучића уз поруку "Готов си".

Митинг и протестна шетња ДС-а завршени су нешто после 19 сати испред зграде Владе Србије, где су учесници оставили поруке премијеру и министрима, а лидер демократа Бојан Пајтић рекао да је слободна демократска Србија устала и да је то тек почетак.

"Ово је тек почетак, наставићемо даље", рекао је Пајтић, најавио скупове у мају у Крагујевцу, а затим Зајечару, Нишу и другим већим градовима у Србији, а грађанима поручио да је требало много храбрости да дођу на митинг, те да ће демократе због тога "наставити даље".

У порукама су демократе набројале и учинак Владе – смањене пензије и плате, укинута слобода независних институција, отерани инвеститори, обезвређено знање, уведено насиље у политику...

Протестна шетња је почела некон митинга, а колона се кретала од Трга републике улицама Коларчевом, Теразијама, Тргом Николе Пашића, Кнеза Милоша до зграде Владе Србије у Немањиној улици.

Током шетње, окупљени грађани узвикивали су "Вучићу, одлази", "Ајмо, ајде, сви у напад", "Оставке, оставке".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво