Вучић: Немам времена да се бавим просутом кафом

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да нема времена да се бави тиме "да ли је неко просуо кафу или није" и да не разуме зашто је то у Србији важнија тема од састанака са најзначајнијим људима у Европи.

На питање новинара у Суботици да прокоментарише полемику између саветнице председника државе Станиславе Пак и потпредседнице владе Зоране Михајловић у вези са инцидентом на авиону којим је председник Србије кренуо за Ватикан, Вучић је рекао да нема времена за бацање нити ће га икад имати, преноси Танјуг.

"Нити имам времена нити ми је могуће да се тиме бавим да ли је неко просуо кафу или није. Толико радим да сам задовољан ангажманом и марљивошћу, иако резултатима можете бити увек задовољнији. Времена за бацање немам нити ћу га имати никада", рекао је Вучић.

Додао је да не разуме зашто је то била много важнија тема него низ састанака државног врха са најважнијим људима у Европи.

"Очигледно да су у нашој земљи оговарања и трачеви много лакша и важнија тема него озбиљан и тежак, напоран рад", рекао је Вучић.

Отварање преговора о поглављима можда у јуну

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, премијер је рекао да верује да ће у мају, када буде настављен дијалог са приштинском станом, бити донета одлука да ли ћемо већ у јуну отворити преговоре о првим поглављима са ЕУ, јер сматра да је Србија испунила све обавезе из Бриселског споразума.

Пренео је да су јучерашњи разговори у оквиру бриселског дијалога били тешки, али да су направљени неки помаци, иако недовољни.

"Оно што нас брине јесте чињеница да ми и даље немамо договор око Заједнице српских општина (ЗСО) и када неко говори о неиспуњавању свега из Бриселског споразума, у ствари говори о томе да није испуњено оно што би требало да буде имплементација права Срба на КиМ", подвукао је премијер.

Све што је било пšотребно да испунимо из Бриселског споразума, ми смо испунили, навео је Вучић, мада, каже, постоје "неки други папири углавном незванични, из којих ми и даље испуњавамо услове".

"То нема везе са Бриселским споразумом. Што се Споразума тиче ту је реч само о првих шест тачака од петнаест укупно, који се тичу ЗСО. Ти су разговори врло тешки", објаснио је премијер.

Вучић је најавио да ће разговори о телекомуникацијама бити настављени у Истанбулу, око енергетике у Бечу, и средином маја поново у Бриселу, када је наставак дијалога са приштинском страном.

"Мислим да ће тада бити донета коначна одлука да ли ћемо да отворимо прва поглавља у јуну месецу или ће то бити остављено за септембар", закључио је Вучић.

Главни путни правци биће завршени крајем идуће године

Вучић је најавио да ће крајем идуће године бити завршени главни путни правци, попут Коридора 10, јужног и источног крака, и комплетног аутопута до Прељине.

Изразивши задовољство јучерашњим Самитом земаља западног Балкана у Бриселу, поручио је да ће до краја идуће године бити изграђено више километара аутопута него што је то уобичајено у најразвијенијим европским земљама.

"После деценија приче имаћете завршен Коридор 10, јужни и источни крак, аутопут до Пирота и Димитровграда, Прешева и границе са Македонијом. Биће завршен комплетно аутопут до Прељине. Главне комуникације ћемо у року да завршимо и показаћемо да је то било могуће и раније да се уради, а зашто неки нису у томе успели не знам", објаснио је Вучић додајући да је уверен у успех.

Што се самита у Бриселу тиче рекао је да је Србија била реалистична, озбиљна и одговорна и да има боље економске показатеље у смислу пропусне моћи путева, додајући да су неки тражили да добију такозване плаве коридоре иако имају пет пута мање путника.

"Мислим да су Србија, Албанија и Црна Гора, али и остали прошли добро. Ако десет одсто тога прође и можемо да искористимо, то је велики успех за нашу земљу. Добро је да су нам признали у главним рутама не само Коридор 10, јужни и источни крак, већ и пут од Вршца до Београда, плус комплетан Коридор 11, који до сада није био признат у европској мрежи путева, који води до Црне Горе, Бара, па до Албаније Скадра и Тиране са посебним краковима. То је за нас од изузетног значаја", поручио је премијер.

Изразивши уверење да ће Србија знати да ту прилику искористи, Вучић је рекао да је Србија прихватла у потпуности предлоге које је дала Европска комисија, и да верује да ћемо наићи на озбиљну подршку и да ћемо моћи да урадимо још више на инфраструктури.

Поштујем институције, личности су неšшто друго

Вучић је упитан да коментарише забринутост Мисије ОЕБС у Србији због кампање против омбудмана Саше Јанковића, али и поруку првог потпредседника владе Ивице Дачића да је Јанковићу потребна заштита, рекао да је изненађен лицемерјем целог друштва.

Вучић је изјавио да изузетно поштује институцију Заштитника грађана, али да су личности "нешто друго".

Каже да не мисли да цео случај има везе са Владом Србије, отуда и питање: "какве везе влада има с тим да је неко убијен из неког пиштоља".

Говорећи о цензури, Вучић је рекао да се нагледао свега у претходна три дана и да је видео и шта све може да се појави против владе, али и обратно.

"Изузетно поштујем институције у нашој земљи, и институцију заштитника грађана, а личности су нешто друго", рекао је Вучић, истичући да је у томе сагласан са амбасадором САД у Београду Мајклом Кирбијем.

Кирби је раније данас, поводом учесталих несугласица између омбудсмана Саше Јанковића и појединих представника власти, рекао да САД подржавају независну институцију заштитника грађана, а да детаље везане за његову личност остављају онима који су за то задужени.

Вучић је рекао да институција заштитника грађана мора бити сачувана и да стога не жели ништа даље да коментарише. "А шта мислим о особи, о том потом", рекао је Вучић.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво