Кирби и Девенпорт о Стратегији за борбу против корупције

Шеф Мисије ЕУ у Србији и амбасадор САД Мајкл Девенпорт и Мајкл Кирби позитивно су оценили Нацрт стратегије истраге финансијског криминала у Србији назначивши да је корупција велики проблем у свим деловима света и да се успех може постићи само кроз међународну сарадњу.

Девенпорт је, на завршној расправи о Стратегији истраге финансијског криминала у Палати Србије, рекао да она представља одличан почетак спровођења препорука Европске комисије за поглавља 23 и 23, која се тичу владавине права, полиције и правне државе, преноси Танјуг.

Изузетно је важно како ће се стратегија спроводити, рекао је Девенпорт и истакао да државни органи морају радити заједно како би се испунила очекивања грађана и такав облик криминала спречио.

"Делотворна борба против оваких видова криминала може да се оствари само уз делотворну међународну сарадњу", додао је Девенпорт.

И амбасадор САД Мајкл Кирби честитао је влади на Нацрту стратегије за финансијске истраге, који предвиђа стварање ударних група у којима ће полицајци и други стручњаци сарађивати на искорењивању кривичних дела.

Кирби је нагласио да је корупција нарочито велики проблем широм света, али и у САД, а као пример борбе против ње навео "Несаломиве" и јунака Елиота Неса, кога игра Шон Конери.

"Један мали човек који је омогућио да Ал Капоне заврши у затвору био је рачуновођа, он је схватио шта раде са новцем и да тај новац иде на корупцију људи у највишим ешалонима друштва у Чикагу", рекао је Кирби.

Према његовим речима, борба против тих кривичних дела је важна да би грађани веровали у владавину права.

"Успех Стратегије у потпуности ће зависити од њеног спровођења", каже Кирби.

Да корупција и економски криминал подривају владавину права сматра и шеф Канцеларије Савета Европе у Београду Тим Картрајт, који је истакао да ће та организација и убудуће помагати Србију у борби против криминала и корупције, превенцији и контроли привредног криминала, као и у одузимању имовине стицане кривичним делима.

Јавној расправи у организацији Министарства правде присуствовали су и тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић, представници судске власти и јавног тужилаштва, МУП-а, као и невладиних организација, као и републички тужилац Загорка Доловац која је истакла да израда Нацрта стратегије представља значајан корак у борби против финансијског криминала.

"Свесни смо да корупција и привредни криминал непосредно штете нашим грађанима и ометају даљи привредни и друштвени развој. Ова област такође је један од приоритета Националне стратегије за борбу против корупције, као и значајан део процеса Европским интеграција", рекла је Доловац.

Загорка Доловац је додала да је одлучно кривично гоњење свих облика корупције и финансијског криминала императив и приоритет рада државних органа.

Министар правде Никола Селаковић рекао је да Србија доноси Стратегију истрага финансијског криминала у име свих оних који су опљачкани у процесу транзиције и приватизације, као и да би јавна добра убудуће била сигурна од пљачке неодговорне политичке елите.

"Доносимо стратегију за све опљачкане раднике и пензионере, болнице и школе, да унапредимо ситем репресивних органа који треба да буду брана тренутној корупцији, откривању оних случајева из прошлости који нису застарели", рекао је Селаковић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво