Дачић: Није само Јанковић на мети негативне кампање

Шеф српске дипломатије и председавајући ОЕБС-а Ивица Дачић рекао је да омбудсман Саша Јанковић није једини против кога се водила негативна кампања, већ да је и он сам један од тих, а није видео толику забринутост у јавности због тога.

Ивица Дачић је на опаску новинара да је заштитник грађана независна институција рекао да је он био премијер када се против њега водила негативна кампања, јавља Бета.

"Немојте да се сетимо тога када дође то пред вашу капију... Био сам на више насловних страна сигурно него Саша Јанковић", рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са шефом дипломатије Летоније Едгарсом Ринкевичсом.

Министар спољних послова је рекао да је проблем у томе што ниједна од тих насловних страна није била тачна и да су све то биле лажи и намештања.

На питање да ли се против Јанковића води хајка, истакао да је сагласан "да и заштитник грађана треба да има заштитника, апсолутно као и сваки други човек".

Дачић је, међутим, нагласио да та питања треба решити директним разговорима, а не путем саопштења, алудирајући на синоћно саопштење које је потписао вршилац дужности шефа Мисије ОЕБС у Србији Мајкл Ујехара.

У Ујехарином саопштењу је изражена забринутост због кампање против институције српског омбудсмана и против омбудсмана Саше Јанковића лично.

"Мисија ОЕБС нема обавезу да консултује и да тражи дозволу за објављивање одређених саопштења. Зачудило ме је само то да је само дан раније са (шефом Мисије ОЕБС у Београду Петером) Буркхартом одржан састанак и ниједном речју нам није било споменуто то", навео је Дачић и додао да је Буркхарт на одсуству.

Према његовим речима, Мисија ОЕБС је сваког дана у контакту с разним министарствима и додао да се те теме не решавају саопштењима, него разговорима.

"То није табу тема. Треба да видимо да ли ми хоћемо саопштења због медијске борбе, или хоћемо да решавамо проблеме", нагласио је Дачић и додао да треба отворено разговарати о свему томе.

На питање новинара да ли је још нека међународна институција изразила забринутост због хајке на омбудсмана, Дачић је одговорио: "Мени није".

Шеф српске дипломатије је додао да није било ни реакција из ОЕБС-а после његовог синоћног саопштења у којем је критиковао саопштење Мисије ОЕБС.

Дачић је рекао да питање омбудсмана није везано за спољну политику, на шта му је новинар одговорио да јесте јер на њега реагује међународна заједница.

"Ја сам међународна заједница. Ја сам председавајући ОЕБС-а. Мисија ОЕБС-а у Србији одговара за свој рад мени и Сталном савету ОЕБС-а. Не одговарам ја њима. Зато сам с њима заказао састанак за следећу недељу да сва та питања чујемо отворено", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је рекао да треба одвојити та питања од политичких питања у које међународне мисије не би требало да се мешају.

"Међународно присуство није судија, оно је партнер у реформама у Србији... Нема потребе да те теме буду предмет дневно-политичких активности, већ треба да се решавају системски", закључио је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво