Како "управљати" косовским миграцијама

Недавни економски мотивисан егзодус са Косова показао је да је потребно управљати косовском миграцијом, наводи швајцарски лист "Ноје цирхер цајтунг".

Садашња изолација Косова не нуди перспективе ни за косовске становнике ни за циљне државе које су на удару илегалне имиграције, констатује швајцарски лист, преноси Танјуг.

"Модел о коме би требало озбиљно поразговарати је друкчији: реч је о циркуларној миграцији. Она подразумева вишеструко одлажење у иностранство и враћање у отаџбину. Емигранти би у иностранству радили или се школовали и потом би се враћали", пише Андреас Ернст за циришки лист, а преноси Дојче веле.

При том је одлучујуће, објашњава се у тексту, да се води рачуна не само о тржишту рада земље у коју се одлази, већ и о развоју земље порекла, јер емигранти би требало да се враћају не само са новцем, већ и умећем и новим идејама.

Аутор текста подсећа да је у листу Франкфуртер алгемајне цајтунг недавно предложено да Немачка отвори своја врата радним имигрантима са Косова, а предложено је и да Немачка улаже у стране школе на Косову да би из њих регрутовала најбоље.

"Политичка прихватљивост овог предлога је проблематична, али и без тога, овакав модел није довољно промишљен, и то из два разлога: прво, снабдевање становништва би постало још више зависно од новца родбине из иностранства, а друго, баш су квалификовани људи ти који одлазе - и то заувек", истиче се у тексту.

Циришки лист је објавио још један текст о Косову, где се описује жеља многих косовских Албанаца да оду у иностранство.

Новинарка швајцарског дневника је разговарала са власником туристичке агенције у Вучитрну који је одбио да суграђанима прода аутобуске карте за Београд, пошто су преко Мађарске желели да се домогну западних земаља, пре свега Немачке, током великог егзодуса у првој половини ове године.

"Око 17.000 их је отишло ове зиме, долазили су и тражили аутобуске карте за Београд, било их је и до сто на дан. Све сам их послао натраг. Рекао сам да то не продајем. Хоћу да мој народ остане у мојој земљи", рекао је он швајцарском листу, како преноси Дојче веле.

Власник туристичке агенције за, како каже, неподношљиво стање на Косову криви политичаре, али не политичаре једне странке, већ свих странака.

"Сви раде само за своје интересе а не за народ. Бивши премијер Хашим Тачи носи ципеле од 2.000 евра, а погледајте моје ципеле", истиче он и закључује да је Косово "пупчаном врпцом" везано за своју дијаспору одакле је, како каже, према једној студији 2013. године на Косово послато више од 620 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво