Читај ми!

Вилхелм: Отварање поглавља је политичко питање

Процес преговарања са Европском унијом је дуг, рекао је амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм, који није могао да каже када ће прва поглавља бити отворена, истакавши да је то политичко питање. Франк-Валтер Штајнмајер у уторак у Београду.

Амбасадор Хајнц Вилхелм  је на представљању резултата анкете Немачко-српског привредног удружења о условима пословања у Србији за 2015. годину, рекао да министар спољних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер долази у уторак у Београд и да ће то бити прилика за разговор о томе.

На питање новинара када ће почети преговори Србије са ЕУ, Вилхелм је одговорио да они трају већ 15 месеци и додао да је тај процес дуг, преноси Танјуг.

Вилхелм је истакао да је земља ако води преговоре, са економског становишта, на добром путу да постане европска и да преузме европске стандарде и додао је да је то битно и за немачке предузетнике.

Вилхелм је рекао и да привреда у Србији није стварно покренута упркос храбрим реформским корацима Владе Србије, али је и оценио да се реформе крећу у добром правцу.

У анкети која је показала такве резултате, учествовала је 101 немачко/српска фирма од кијих 44 одсто сматра да је процес реформи задовољавајући, за око 42 одсто је он незадовољавајући, а само 14 одсто њих сматра да је процес реформи добар.

Вилхелм је оценио да је почетак преговора са ЕУ важан за привредни развој земље, али и указао да у Србији недостаје предузетнички дух, што је дуготрајан процес јер се морају променити навике стечене у комунистичком добу.

Анкета је показала да су главне препреке и замерке предузетника недостатак правне сигурности и предвидивости економске политике, борба против корупције и криминала која још није на задовољавајућем нивоу, као и обимне бирократске процедуре.

Анкета је показала и да би 88 одсто немачких привредника у 2015. поново одабрали Србију као место за инвестиције, што је за неколико процената ниже него прошле године када се за то изјаснило 92 одсто немачких привредника.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара