Читај ми!

Срби се не враћају у косовске институције

Српски представници неће учествовати у раду привремених институција самоуправе у Приштини, докле год албанска страна не поштује коалициони споразум, одлучено је на састанку премијера Александра Вучића и директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића са представницима листе "Српска".

Представници листе "Српска" неће се вратити у покрајинску владу и привремене институције све док елементи договора из коалиционог споразума са албанским странкама на КиМ не буду испуњени и српски народ уважен, изјавио је Марко Ђурић након састанка са представницима листе "Српска", преноси Танјуг. 

Ђурић је рекао да ће се у наредних недељу дана одржати хитна седница са представницима свих српских општина, на којој ће се разматрати даљи потези после избацивања министра Александра Јаблановића из косовске владе и "политичког понижавања српског народа". 

"Ми у владу нисмо ушли да бисмо били фолклор или икебана, нити ћемо учествовати све док неко буде мислио да треба да будемо декорација", рекао је Ђурић и додао да је то став свих српских представника које је подржао и премијер Вучић, преноси Танјуг.

Ђурић је најавио да ће се представници Срба једном месечно састајати са премијером и представницима Канцеларије за КиМ у Београду.

Директор Канцеларије за КиМ додао је да ће се све одлуке доносити јединствено и у договору са премијером Вучићем и Владом Србије, као и да ће се радити на стварању економских и политичких услова за останак Срба на КиМ.

Упитан да ли је сада право време да се поново покрене питање формирања Заједнице српских општина, Ђурић је рекао да закључци данашњег састанка показују у ком правцу се иде када је реч о њиховом формирању и додао да је то добар пут.

"Треба да стварамо догађаје на терену, а о њиховој формализацији ћемо размишљати касније", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, и Оливер Ивановић је из затвора позвао на почетак заједничког деловања Срба и додао да су Срби спремни да почну да делују на такав начин.

"Почеће да стварају политичко јединство", рекао је Ђурић. Он је прецизирао да ниједан од кључних елемената коалиционог споразума са Албанцима није поштован и навео пример приватизације, проблема са имовином, као и избацивање министра Јаблановића из владе.

"Срби неће да ћуте, ова влада и Срби са Косова неће ћутати када је у питању отимање имовине" истакао је Ђурић.

Поручио је косовској влади да ће Јаблановић наставити политички да живи и да се "грдно преварио неко ко је мислио да ће га избацивањем из владе политички уништити".

Бивши министар за повратак и заједнице у косовској влади Јаблановић рекао је новинарима да је његова изјава због које је избачен из владе била одмерена, а да је оно што се после тога десило опомена како Срби треба да се поставе према косовским институцијама.

Јаблановић је рекао и да се борба за политичка права Срба наставља. "После данашњег састанка, нема сумње да нећемо учествовати у нечему што је политичка фарса", рекао је Јаблановић.

Упитан да ли је било уцена албанских политичара за повратак Срба у косовске институције, Јаблановић је рекао да српске представнике Албанци нису ни бирали, те да их не могу ни уцењивати. Он је захвалио грађанима на стрпљењу, а представницима листе "Српска" на јединству, истичући да се борба за српске интересе наставља и да се ту ништа неће променити.

Приштински медији су раније пренели да ће Специјални суд, који ће за неколико недеља бити на дневном реду косовске скупштине, вратити у салу, како се очекује, посланике листе "Српска".

Српски посланици, наводи Зери, не само што ће "оберучке гласати за формирање суда већ ће обавити за себе и добру 'трговину' са коалиционим партнерима ДСК-ДПК". 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара