Читај ми!

Нови ниво односа Србије и Хрватске

Односи Хрватске и Србије су врло добри и на новом нивоу, рекла је министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић после сусрета са шефом дипломатије Србије Ивицом Дачићем у Загребу. Србија жели да гради боље односе са Хрватском на темељу заједничких интереса, истакао је Дачић. Договорено да се листе несталих уједначе у складу са међународним стандардима.

Данас смо обновили, или удахнули нови живот сарадњи коју смо дефинисали пре две године, а наша оцена је да су односи Хрватске и Србије врло добри, да су на новом нивоу, рекла је министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић на конференцији за новинаре са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

Унапређење односа и сарадње са Хрватском и решавање отворених питања је од посебног значаја за стабилност читавог региона, изјавио је Ивица Дачић и поручио да Србија жели да гради боље односе са Хрватском на темељу заједничких интереса, преноси Фонет.

Односи Србије и Хрватске не треба да буду жртва унутрашњих политичких прилика, рекао је Дачић.

"Ми односе не треба да градимо на ирационалним категоријама, већ морамо да препознајемо заједничке интересе који треба да буду главни стуб наших односа. Треба да се понашамо као цивилизовани људи који деле исти простор и који једни другима могу да помогну", истакао је Дачић.

Српски министар је као пример навео чињеницу да су земље оснивачи данашње Европске уније десетак година после Другог светског рата почеле да граде тадашњу Европску заједницу.

Дачић је рекао да је Србија спремна да конструктивно разговара са Хрватском о решавању проблема несталих, положаја избеглица из Хрватске, којих у Србији има 32.000, као и о другим отвореним питањима, попут границе на Дунаву.

Он је, међутим, истакао да питања из прошлости не треба да спречавају економску сарадњу две земље и сарадњу у европским интеграцијама.

Без обзира на проблеме који постоје, између Србије и Хрватске у сваком тренутку постоји отворени канал комуникације и можемо да разговарамо о било ком проблему, што је предуслов за њихово решавање, рекла је Весна Пусић.

Према њеним речима, на састанку са Дачићем је договорено да се листе несталих, које се сада разликују, уједначе у складу са међународним стандардима, јер породице заслужују да знају шта се са њима десило.

Хрватска министарка је нагласила да ће Хрватска билатералне проблеме решавати билатерално и истакла да је став Загреба да питање граница треба решавати у Међународном суду правде у Хагу.

Пусићева је рекла да Хрватска сматра да би било добро да Србија отвори поглавље 23, које се односи на реформу правосуђа и основна права, јер би онда могли почети да се решавају проблеми из те области.

Решавање случаја ратног ветерана Марића 

Весна Пусић је истакла да се конкретно разговарало о Вељку Марићу, осуђеном у Србији за ратне злочине, наводећи да не постоји регионална јурисдикција, онако како то предвиђа српски закон. 

Дачић је нагласио да постоји воља да се Марићев случај, како је то раније најавио премијер Александар Вучић, што пре реши из "хуманитарних разлога". 

Српски министар је рекао да ће Србија мењати закон којим се прогласила надлежном за процесуирање ратних злочина на простору целе бивше Југославије – ако се покаже да није у складу са европском тековином, али је нагласио да до сада нико осим Хрватске није ставио примедбу.

Према речима хрватске министарке, примедбе на тај закон има и Данска, а не само Хрватска.

Шеф српске дипломатије састао се и са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић са којом је разговарао о могућностима заједничког учешћа у пројектима од обостраног интереса за регион, као што је пројекат превенција од поплава.

Грабар Китаровић је указала на важност питања положаја мањина у обе земље и поновила спремност за лично ангажовање када је у питању положај српске мањине у Хрватској, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Ивица Дачић и председник Сабора Јосип Леко истакли су да очекују да ће две владе решити и случај Вељка Марића, саопштила је прес-служба Сабора, преноси Бета.

Дачић је, наводи се, изразио спремност за решавање свих отворених питања, истакавши да сви политички челници у Србији желе побољшање односа с Хрватском.

О спорној граници на Дунаву, Дачић је поновио да је Србија за граничну црту по средини реке, али и изразио спремност да се то питање реши међународном арбитражом, наводи се у саопштењу.

Председник Сабора је поздравио интензивирање билатералних односа и најавио да ће посетити Србију на пролеће.

Леко је поручио да отворена питања "не смеју да буду кочница у односима и да је истински интерес Хрватске напредак Србије на европском путу". Он очекује да владе реше отворена питања, у првом реду проблем несталих, случај Вељка Марића и положај хрватске мањине у Србији.

Састанку је присуствовао и председник саборског Одбора за спољну политику Милорад Пуповац, председник Српског народног вијећа.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара