Читај ми!

Давенпорт: У жижи су поглавља 23 и 24

Шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт нада се да ће ускоро бити завршена припрема акционих планова за отварање поглавља 23 и 24 у приступним преговорима Србије са ЕУ и да ће та два поглавља бити ускоро отворена.

Мајкл Давенпорт каже да је завршена фаза техничких прегледа свих 35 поглавља у преговорима и да је у току припрема акционих планова за отварање прва два поглавља, 23 и 24, која се тичу владавине права и основних права, као и борбе против корупције.

"Надам се да ће тај посао бити завршен током наредних недеља и месеци, и да ће доћи до отварања та два поглавља што пре", рекао је Давенпорт новинарима на Правном факултету Универзитета у Београду, преноси Танјуг.

Давенпорт је истакао да је на државама чланицама ЕУ да донесу одлуку о отварању поглавља, али, како је рекао, Европска комисија има позитиван и интензиван дијалог, не само са Владом Србије него и са представницима цивилног друштва, а поглавља 23 и 24 су у средишту пажње.

"Ова два поглавља су у жижи наше пажње, а паралелно иде имплементација свих обавеза које Београд има према споразуму са Приштином од априла 2013. године. Поново је почео дијалог на политичком нивоу и то је веома позитиван знак за даљи ток преговора", навео је европски дипломата.

Давенпорт је додао да Европска комисија може дати позитивну препоруку само на бази акционих планова које сада мора да припреми Влада Србије.

На питање да ли би поглавље 35, на којем као првом које би требало отворити инсистира Немачка, могло да представља проблем, он је одговорио да сва поглавља треба отворити и затворити, као и да све земље ЕУ доносе одлуку о отварању поглавља, а не само једна.

"Свако поглавље има своју тежину у овим преговорима. Без отварања и затварања свих 35 поглавља неће доћи до успеха. У жижи су, као што сам рекао, поглавља 23 и 24, и то је општи принцип ЕУ, не само у случају Србије него и у случају свих кандидата", нагласио је Давенпорт.

Истакао је да је тешко рећи које поглавље ће најпре бити отворено, али је изразио подршку напорима министарстава правде и унутрашњих послова које имају координациону улогу у вези са поглављима 23 и 24.

Давенпорт је одржао предавање студентима мастера европских интеграција на тему: Стање преговора Србије са ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара