Читај ми!

ЛСВ: Србију поделити у пет изборних јединица

Лига социјалдемократа Војводине упутила је свим посланичким групама предлог измена изборног система за парламентарне изборе, а којим предлаже поделу Србије на пет изборних јединица.

Лидер ЛСВ-а Ненад Чанак рекао је новинарима у парламенту да за сада није имао званичне разговоре о подршци странака том предлогу, већ да их је само поменуо шефу посланика СНС Зорану Бабићу, који му је одговорио да ће их видети и да то може бити добра основа за реформу.

"Овај изборни закон подразумева поделу Србије у пет изборних јединица. Тиме би се побољшала регионална заступљеност посланика из свих делова Србије. Скупштина би тиме била репрезентативнија", рекао је Чанак.

Додао је да је предлог његове странке подложан свакој конструктивној критици и да нису чврсто везани за решење од пет изборних јединица, да може да их буде и седам, али да је поента да се избегне постојећи систем, у коме су доминантни посланици из Београда.

Према предлогу ЛСВ-а, прва изборна јединица би била са седиштем у Београду и обухватала би територију тог града, одакле би се бирало 58 посланика, друга са седиштем у Новом Саду, која би обухватала Војводину, одакле би долазило 63 посланика, док би трећа обухватала Мачвански, Колубарски, Златиборски, Моравишки, Рашки, Шумадијски, Подунавски и Расински управни округ и одатле би долазило 68 посланика.

Следећа би обухватала Браничевски, Поморавски, Борски, Зајечарски, Топлички, Нишавски, Пиротски, Јабланички и Пчињски округ, одакле би долазило 57 посланика, а пета изборна јединица би имала седиште у Београду, а чинили би је држављани Србије који немају пребивалиште у претходно наведеним јединицама и бирачи са боравиштем у иностранству.

Одатле би се бирало четири посланика без обзира на број бирача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара