Читај ми!

Божовић: Рачуни у блокади без објашњења Приштине

Председница Скупштине општине Северна Митровица Ксенија Божовић изјавила је да су рачуни четири општине на северу Косова у блокади већ недељу дана без икакве најаве или објашњења из Приштине.

Нигде у свету не постоји да неко вама блокира рачун а да вас претходно о томе не обавести, рекла је Ксенија Божовић, преноси Танјуг.

Додаје да ни трансфери новца не могу да се обављају већ недељу дана у Митровици и у осталим општинама.

"Може Приштина да каже да тренутно систем не ради, али да систем не ради само на северу то је недопустиво и ја мислим да блокада иде из Министарства за локалну самоуправу а претходно из Министарства финансија", објашњава Божовић.

Додаје да медији најављују могућност увођења привремених мера у општинама на северу Косова, али сматра да у овом тренутку привремене мере и поновни избори никоме не одговарају већ да сви актери треба да покушају да реше настали проблем.

Наглашава да је општина поштовала сваки законски рок, а Скупштина општине донела две одлуке о усвајању буџета.

"Ја не видим разлог за увођење привремених мера, али проблем је у питању финансирања просвете и здравства", додаје Божовић.

Наводи да Приштина тражи да плате за просвету и здравство искључиво иду преко буџета из Приштине.

"Ми смо се држали договора и споразума јер Бриселским споразумом финансирање тога, како нам је речено, иде преко Заједнице српских општина (ЗСО)" каже Божовић.

С обзиром на то да ЗСО још увек није формирана и нема сигурних назнака када ће се то догодити, Божовић је изразила "наду да ће надлежни који су договарали, тај проблем и разрешити".

Божовић каже да је учешће министра за локалну самоуправу Љубомира Марића у раду косовске владе замрзнуто, али очекује да он врло брзо разговара са надлежнима из Београда и да направе даље кораке.

Влада Косова претходних дана најавила је могућност блокаде буџета општинама на северу Косова због тога што, како је наведено, они нису легални. То је крајем фебруара у Бриселу најавила и косовска министарка за дијалог Едита Тахири.

За Приштину је спорно то што општине на северу Косова нису у своје буџете уврстиле школство и здравство. Север одбија издвајања за здравство и просвету, јер је план Београда и Срба са севера да се финансирање ове две области уреди преко будуће Заједнице српских општина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се