Читај ми!

Гоати: Државни апарат није дорастао борби против корупције

Србија као друштво у овом тренутку није спремна за чланство у ЕУ, оцењује председник организације "Транспарентност Србија" Владимир Гоати. Такође, Гоати сматра да партијски оформљен државни апарат није дорастао изазовима борбе против корупције.

У изјави Танјугу Гоати наводи да све што Влада и премијер Александар Вучић чине показује изузетну одлучност да грађане приближи највишим стандардима у свим областима, од информација до трговине.

 

"За мене је секундарно питање да ли ћемо и формално ући у Европу. Много важније је приближавање стандардима развијених европских земаља", сматра Гоати.

Гоати критикује државну управу да не користи довољно знања и искуства невладиних организација, али и цивилни сектор да често критикује власт само ради сопствене промоције. 

Председник Невладине организације "Транспарантност Србија" каже да та организација већ 14 година акумулира знања о корупцији у Србији.

"Таква знања не могу да се стекну за три месеца или три године. Нарочито то не могу да ураде партијски медиокритети, којих је у овој владајућој коалицији можда и мање него раније. Када бисте у државној управи направили рез, видели бисте црвене, жуте, зелене или плаве. Државна управа је партијски оформљена управа препуна медиокритета и она не може да разуме сложена питања борбе против корупције", оцењује Гоати.

Наводи да организација "Транспарентност Србија" предлаже дораду и побољшање појединих законских решења, чак и када нису позвани. Гоати додаје да није пракса да из државних структура зову и питају за савет или помоћ.

"Понекад пошаљемо своје предлоге свим посланичким клубовима и онда обично људи из опозиције то предложе. Некада се догоди да тај предлог буде прихваћен, али много пута врло добре ствари не буду прихваћене, што је разлог хаотичног и брзог мењања закона", каже Гоати, а као пример наводи Закон о јавним бележницима.

Међутим, примећује да се на решења "Транспарентности Србија" позивају и власт и опозиција. 

Гоати додаје и да поред правог невладиног сектора постоји и такозвани државни невладин сектор, који нема никакве везе са НВО. Такође, има много невладиних организација које су фиктивне или запошљавају само једног човека.

Неразумевање између представника државе и цивилног сектора траје деценијама.

"Неки од наших закључака и предлога вероватно не пролазе са разлогом, али неки и зато што у парламенту седи 250 људи које су изабрали партијски шефови. Тај његов партијски шеф, Фараон, у џепу носи бланко потпис. Ако му нешто није по вољи, човек заноћи као посланик, а осване као обичан грађанин", објашњава Гоати и тврди да, кад је реч о борби против корупције, "државни апарат није стручно дорастао томе што постоји у невладином сектору".

Када је реч о сарадњи државног апарата и невладиног сектора, Гоати је реални песимиста. Сматра да државни апарат од невладиног сектора има још много да научи, посебно о питањима борбе против корупције.

"Практично, нема ни покушаја да се ухвати прикључак са једном емпиријски заснованом теоријом борбе против корупције – који су то кораци, њихов редослед... Истовремено, у државној управи, одвајам од тога Агенцију за борбу против корупције, нажалост, питања корупције не схватају довољно озбиљно чак ни високо рангирани чиновници", закључује Гоати.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво